1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Trafo yağı ve hidrolik yağları serbestçe piyasaya sürülebilecek

Trafo yağı ve hidrolik yağları serbestçe piyasaya sürülebilecek

EPDK, akaryakıt harici bazı petrol ürünlerinin satılabileceği kişilerin uygunluk yazısı alma mecburiyetini kaldırdı.

Trafo yağı ve hidrolik yağları serbestçe piyasaya sürülebilecek

Enerji Günlüğü - EPDK, akaryakıt harici bazı petrol ürünlerinin satılabileceği kişilerin uygunluk yazısı alma mecburiyetini kaldırdı. Söz konusu ürünler akaryakıtlar kapsamında piyasaya sürülebilecek. 

Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünlerinin Yurt İçi ve Yurt Dışı Kaynaklardan Teminine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Buna göre Tebliğ’in Ek-1 belgesinde anılan ve ağırlık itibariyle kükürt oranı % 0,5’i geçmeyen (GTİP kodu: 2710.20.32.00.00) ve ağırlık itibariyle kükürt oranı % 0,5’i geçen (GTİP kodu: 2710.20.38.00.00) akaryakıt harici petrol ürünlerini yurt içinde üreten kişilerin, bu ürünleri yurt içinde sadece EPDK’nın uygunluk yazısı verdiği kişilere satabilmesi hükmü yürürlükten kalktı.

Buna bağlı olarak bu ürünlerin yurt içinden temininde, EPDK’nın uygunluk yazısı için gerek şart olan miktar kotası ve ambalaj büyüklüğüyle ilgili hükümler ile satış işlemlerinin EPDK’ya bildirilmesi zorunluluğu da geçerliliğini yitirdi. 

DEĞİŞİKLİK KAPSAMINDAKİ ÜRÜNLER

Değişiklik kapsamındaki ürünler ham yağlar ve atık yağlar hariç, biodizel içerenler dahil olmak üzere; petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar; esas unsur olarak, ağırlık itibarıyla % 70 veya daha fazla petrol yağları veya bitümenli minerallerden elde edilen yağları içeren ve tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan müstahzarları kapsıyor. 

Petrol eterleri ve esansları, yağlayıcılar, transformatör ve devre kesici yağları, kesme yağları, temizleme yağları, kalıp çıkarma yağları ve hidrolik frenler vb. için sıvı yağları oluşturan bu ürünler aşağıdaki gibi sıralanıyor. 

  • Petrol eterleri ve esansları (petroleum spirit)
  • White spirit
  • Kerosen
  • Gaz yağları (Gas-oils)
  • Fuel oiller (Fuel oils)
  • Motor yağları, makine yağları ve ince makine yağları
  • Vazelin veya parifin denen beyaz yağlar (White oil).

AKARYAKITLAR KAPSAMINDA PİYASAYA SÜRÜLEBİLECEK

EPDK, yukarıdaki değişikliğe paralel olarak; 9822 Sayılı Ham Petrol Akaryakıt İhrakiye Madeni Yağ Baz Yağ ve Petrolle İlişkili Maddelere Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ı da yayımladı. 

Yayımıyla birlikte yürürlük kazanan değişiklik kararına göre, Karar’ın 2. maddesinin birinci fıkrasında yer alan ve yurt içinde ihrakiye sayılan akaryakıtlar hariç olmak üzere; akaryakıtlar kapsamında piyasaya sunulabilecek maddelerin türlerinin listelendiği tabloya; ağırlık itibariyle kükürt oranı % 0,5’i geçmeyen (GTİP kodu: 2710.20.32.00.00) ve ağırlık itibariyle kükürt oranı % 0,5’i geçen (GTİP kodu: 2710.20.38.00.00) petrol ürünleri de eklendi.