1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TPAO, çıkardığı gazdan elektrik üretip kullanacak

TPAO, çıkardığı gazdan elektrik üretip kullanacak

TPAO, 70 milyon TL yatırımla Siirt’te doğal gaz yakıtlı Ekinli Sahası Elektrik Üretim Tesisi kuracak. Tesiste üretilen elektrik TPAO’nun kendi iç tüketiminde kullanılacak. 

TPAO, çıkardığı gazdan elektrik üretip kullanacak

Enerji Günlüğü - Siirt’in Kurtalan ilçesi sınırları içinde 6 MW kurulu gücünde doğal gaz yakıtlı elektrik santrali kurulacak. Santralde üretilen elektrik TPAO’nun petrol sahalarındaki petrol kuyularının enerji ihtiyacı için kullanılacak.

Siirt İli, Kurtalan İlçesi, Saipbeyli Köyü Mevkiinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü tarafından “Ekinli Sahası Güç Üretim Tesisi Projesi” planlanıyor. 70 milyon TL değerindeki proje kapsamında kurulacak tesisin doğal gazdan jeneratörler vasıtası ile elektrik enerjisi üretim konusunda faaliyet göstermesi planlanıyor. Kurulacak olan enerji tesisinde yakıt olarak petrol kuyularından çıkan doğal gaz ve doğalgaz olarak sisteme verilemeyen kirli gazı arıtarak kullanacak. 

Enerji tesisinin elektriksel gücü 6 MWe olarak (10,921252 MWt) planlanıyor. Burada doğalgaz motorları kullanılacak olup üretilen elektriğin firmanın kendi iç tüketiminde (petrol sahalarındaki petrol kuyularının enerji ihtiyacı için) kullanılmak üzere dağıtımı yapılacak. Ortalama olarak günlük 110.000 m3 civarındaki bu doğalgazdan petrol kuyularının ihtiyacının karşılanması düşünülüyor. 

Doğalgaz motorlarında üretilen elektrik enerjisi trafolar vasıtası ile TPAO’ya bağlı petrol kuyularını besleyen enerji nakil hatlarına iletilecek. 

Petrol sahalarındaki petrol kuyularının ihtiyacı olan enerjinin tek bir kaynaktan ve yerinde üretilmesi imkânı sunan doğalgazlı jeneratör sistemleri verim kayıplarının önüne geçerek enerji verimliliği fırsatları sunuyor. 

Enerji Günlüğü