Enerji Günlüğü - Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Kırklareli sınırları içinde 43 sondaj gerçekleştirerek linyit kömürü arayacak.
TKİ Genel Müdürlüğü, Kırklareli’nin Vize, Lüleburgaz ve Pınarhisar ilçelerinde kömür arama çalışmalarına başlıyor. Bu çerçevede TKİ uhdesindeki birbirine mücavir bir işletme ve altı arama ruhsatlı sahada karotlu sondaj yöntemiyle linyit kömürü aranacak. Proje kapsamında 43 adet sondaj yapılacak.
Her sondaj noktası için verilen alan 1600 m2, 43 nokta için verilen toplam alan ise 68.800 metrekare genişliğinde. Her sondaj noktasında yaklaşık 100 m2 toplam 4.300 m2 bitkisel toprak sıyrılacak, geçici olarak saha içerisinde uygun şekilde biriktirilecek. Sondajların derinliği ortalama 300 metre olacak.
Söz konusu sondajların, 96 mm dış çapa sahip elmas kullanılarak yapılması öngörülüyor. Ancak, gerekli görülmesi halinde 122,4 mm çapında da karotlu sondaj yapılabilecek.
Projenin kazı çalışmalarında oluşacak bitkisel toprak ve hafriyat toprağı daha sonra kapatma işleminde kullanılmak üzere sondaj alanı içerisinde birbirine karıştırılmadan ayrı yerlerde biriktirilecek. Sondaj faaliyetinin bitiminden sonra, sondaj çamurları kurumaya bırakılarak üzeri yapım aşamasında çıkarılan hafriyat toprağı ve bitkisel toprakla kapatılacaktır. Kapatma işlemi sırasında gerekli görülürse kuyu ağzında kilitli kapak kullanılacak.
Arama faaliyeti kapsamında sadece sondaj faaliyetleri gerçekleştirilecek, üretim söz konusu olmayacak. Yaklaşık iki yıl sürecek arama faaliyeti kapsamında toplam 111 kişi 3 vardiya olarak çalışacak. Proje kapsamında sondaj sıvısı olarak su kullanılacak. Ayrıca, toz emisyonunun en aza indirilmesi ve personelin içme-kullanma suyu ihtiyacını karşılanabilmesi için su kullanımı olacak. Söz konusu faaliyetin su ihtiyacı ilgili muhtarlıkların su şebekesinden karşılanacak, faaliyetin su ihtiyacı yeraltı suyundan karşılanmayacak.
Faaliyet kapsamında arazi hazırlığı (bitkisel toprağın sıyrılması, hafriyatın sökülmesi) sırasında toz emisyonu oluşacak. Proje kapsamında toz emisyonunun en aza indirilmesi için gerekli zamanlarda sürekli spreyleme sulama yapılacak. Ayrıca, hız limitlerine uyulacak, savurma yapmadan yükleme boşaltma yapılmasına özen gösterilecek. Proje alanından köy yollarına giriş çıkışlar ile ilgili gerekli izinler alınacak. Yeni yol açılması durumunda ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinler alınacak.
Arama faaliyeti için açılacak sondaj kuyuları ve proje alanı, devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan araziler, özel mülkiyet ve orman mülkiyetindeki alanlardan oluşuyor.
2872 sayılı Çevre Kanunu, ilgili yönetmelikler ile diğer mevzuat kapsamında gerekli izinler alınmadıkça arama faaliyetine başlanılmayacak. Arama faaliyeti sonrasında üretime geçilmesinin planlanması durumunda ÇED Yönetmeliği hükümlerine göre başvuru yapılacak.