1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TEİAŞ Temmuz ayı GES ve RES bağlantı başvurularını değerlendirdi   

TEİAŞ Temmuz ayı GES ve RES bağlantı başvurularını değerlendirdi   

Temmuz ayında toplam 9 adet lisanssız güneş ve rüzgar enerji santralinin iletim sistemine bağlantı başvurusu bölgesel kapasite kısıtı nedeniyle teknik değerlendirmeye alınmadı.

TEİAŞ Temmuz ayı GES ve RES bağlantı başvurularını değerlendirdi   

Enerji Günlüğü - Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), kapasite tahsisleriyle ilgili olarak T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından alınan karar kapsamında “Dağıtım Seviyesinden Transformatör Merkezi Bazlı Tahsis Edilen Lisanssız Üretim Kapasite Tablosu”, “İletim Seviyesi Kalan Kapasite Tablosu” ve Temmuz ayı "Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği İletim Sistemine Bağlantı Başvuruları Evrak Değerlendirme Raporu”nu yayınladı. 

Buna göre, 1 Temmuz 2024 - 31 Temmuz 2024 arası iletim gerilim seviyesinde toplam 15 bölgeden sadece ikinci bölgede 9 MW’lık bir kapasite kaldığı kaydedildi.

Dağıtım seviyesinden transformatör merkezi bazlı tahsis edilebilecek güncel lisanssız üretim kapasitesi de toplam 1417 MW olarak açıklandı. 

10 BAŞVURUDAN 9’U DEĞERLENDİRİLMEYE ALINMADI

Lisanssız elektrik tesislerinin iletim sistemine bağlantısı için 2024 yılı Temmuz ayında 10 başvuruyu değerlendiren TEİAŞ, bu başvurulardan sadece 1 lisanssız güneş ve rüzgar santralinin evrak ve teknik değerlendirme sonucunun olumlu olduğunu ve bölgesel kapasite kısıtı nedeniyle 0,25 MW güç üzerinden Enerji İşleri Genel Müdürlüğü'nün görüşü doğrultusunda sistem bağlantı görüşü verileceğini açıkladı. Tekirdağ’da 0,472 MW’lık tesis için yapılan başvuru için 0,25 MW’lık kapasite tahsisi yapıldı. 

Kalan 9 başvuru ise bölge kapasitesi kısıtından dolayı evrak ve teknik değerlendirmeye alınmadı. 

Enerji Günlüğü