Enerji Günlüğü - TEDAŞ Genel Müdürü Halil İbrahim Levendoğlu, iş sağlığı ve güvenliğinde başarılı olmanın esasının, güvenli araç ve gereçlerin yerinde ve zamanında kullanılması ile elektrik bakım ve teknik kontrollerinin yetkili kişi yada ekiplerce yaptırılması olduğunu söyledi.
TEDAŞ Genel Müdürü Halil İbrahim Levendoğlu, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından "Vizyon Sıfır" temasıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, iş sağlığı ve güvenliğinde başarılı olmanın esasına değindi.
Levendoğlu, “İş sağlığı ve güvenliğinde başarılı olmanın esası güvenli araç ve gereç sağlamak, bu araç ve gereçlerin alanına uygun yerinde ve zamanında kullanılması ile araç ve gereçlerin elektrik bakım ve teknik kontrollerinin yetkili kişi yada ekiplerce yaptırılmasıdır. Sektörde kullanılan tesisatın kalitesinin arttırılması kapsamında kurumumuz tarafından hazırlanan teknik şartnamelerin ve ilgili standartlara uygunluğun sağlanması hususunda azami gayret sarfedilmesi büyük önem arzetmektedir. Kullanılan sistemler güvenli olmazsa çalışanların tedbirli davranışları kendilerini korumaya yetmeyecektir. Aynı zamanda dağıtım şebekesinin düzenli bakımı titizlikle yapılmalıdır. Bu çerçevede bakım faaliyetlerine ilişkin asgari şartlar tarafımızdan belirlenmiş olup, dağıtım şebekesinin düzenli bakımına yönelik planlar ve programlar dağıtım şirketleri tarafından yapılmaktadır” ifadesini kullandı.
ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARI MALESEF AZALMA YOK
2019 yılında sektörde 3093 iş kazasının 24’ünün ölümlü kaza olduğuna dikkat çeken Levendoğlu, “İş kazaları açısından sektörel bir inceleme yaptığımızda hala ölümlü ve ağır yaralanmalı iş kazaları ile karşı karşıya olduğumuz, sayıları azaltamadığımız, sıfır kaza hedefinden çok uzakta olduğumuz gerçeğiyle yüzleşiyoruz. Ölümlü kazalardan malesef azalmadan bahsedemeyeceğimiz gibi özellikle ağır yaralanmalı kazalarda dramatik bir yükseliş görüyoruz. İş kazaları ile elektrik kesintilerinin sayı ve süreleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Son beş yılda ölümlü kaza sayılarında azalma beklentilerinin uzağındayız” dedi.
Levendoğlu, diğer taraftan, kaza sayılarının çalışmalarda anlam kazanabilmesi için uluslararası kabul görmüş formüllerle üretilen, istatistiksel paylaşımlar yapılması gerektiğini ve oluşturulacak istatistiki verilerin karşılaştırılabilir bir hale gelmesinin sağlanması gerektiğine de dikkat çekti.
GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMI İNSAN HAKKI OLARAK TANIMLANMIŞTIR
2019 yılında abone başına düşen kesinti süresinin yaklaşık 22 saat olduğunu ve bu alanda Avrupa’nın gerisinde olduğumuzu belirten Levendoğlu, “Sürekli iyiye doğru gelişmenin yol ve yöntemlerini bularak, Vizyon Sıfır temasına odaklanacağız. Sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı sağlanması, insan hakları evrensel beyannamesinde temel insan hakları olarak tanımlanmıştır. Bu hakkı hak sahibine vermeyi boynumuzun borcu olarak görmeliyiz. İş sağlığını, önleme faaliyetlerini proaktif bir yaklaşımla buluşturarak sürekli geliştirmek zorundayız” değerlendirmesinde bulundu.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya