1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. TBMM’de terleten güneş enerjisi soruları

TBMM’de terleten güneş enerjisi soruları

Enerji Günlüğü - CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, hükümete güneş santrallerini engelleyen uluslararası lobilerin olduğu iddialarının doğru...

TBMM’de terleten güneş enerjisi soruları

Enerji Günlüğü - CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, hükümete güneş santrallerini engelleyen uluslararası lobilerin olduğu iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

Antalya Milletvekili Sapan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplaması talebi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına verdiği soru önergesinde güneş santrallerini engelleyen uluslararası lobilerin olduğu iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

Sapan, Türkiye’nin güneşten elektrik üretimi alanında sınıfta kaldığını, doğayı yok eden termik santraller ile HES’lere verilen desteğin güneş santrallerinden esirgendiğini belirterek, “Güneş santrallerini engelleyen uluslararası lobilerin olduğu iddiaları doğru mudur?” sorusunu yöneltti.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2014 Yılı Dünya Enerji Raporu’nda, 2030 yılında yenilebilinir kaynakların kömür, petrol gibi klasik kaynakların yerini alacağının belirtildiğine dikkat çeken Sapan, “Yenilenebilir kaynakların başında güneş geliyor. Almanya, Avusturya gibi yıllık güneşli gün sayısı Türkiye’nin çok altında olan ülkelerin hızla yüzlerini güneşe çevirdiği, bu anlamda önemli yatırımlar yaptığı görülüyor. Şimdiden neredeyse Türkiye’nin şu andaki elektrik üretimine yakın oranda enerji elde ettikleri ortada. Bu ülkelere göre güneşten daha büyük oranda enerji elde etme kapasitesi bulunan Türkiye ise tam tersi bir yol izliyor. Güneşi görmeyerek onun yerine dışa bağımlı doğal gaz ve termik santrallerle, doğayı yok eden dere tipi HES’lerle, çağdaş dünyanın artık terk ettiği tehlikeli nükleere yöneliyor. Bu kabul edilemez bir durum.” değerlendirmesinde bulundu.

GÜNEŞ ENERJİSİ SORULARI

Verdiği soru önergesinde Sapan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a şu soruları yöneltti:

"Türkiye’nin kurulu güneşten enerji üretim kapasitesi ne kadardır? Yıllar içinde artış oranları nedir? Mevcut enerji üretiminde güneşin payı ne kadardır? Önümüzdeki yıllar için planlanan üretim miktarı nedir? Bu anlamda hazırlanmış bir master plan var mıdır? Türkiye’nin en büyük kamburu olan cari açık sorununa çözüm getirecek, ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak bir sektör olan güneşten elektrik üretimini teşvik için yeni bir düzenleme yapılması gündeminizde midir? Bu anlamda, ilgili sektör temsilcileri, meslek odaları, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmayı düşünüyor musunuz?Dereleri, doğayı ve çevreyi yok eden dere tipi HES’lere kolaylık sağlanırken doğa ve çevre dostu güneş santrallerinden bunların esirgenmesinin, üretime sınırlamalar, girişimcilere zorluklar getirilmesinin mantığını nasıl açıklıyorsunuz? Güneş santrallerini engelleyen uluslararası lobilerin olduğu iddiaları doğru mudur? Güneş enerjisinden elektrik üretimi alanında faaliyet gösteren ya da yatırım yapmayı düşünen girişimcilerin AB ülkeleri düzeyinde teşvik talebini ne zaman değerlendireceksiniz? Bu kapsamda iyileştirme yapmaya yönelik çalışma söz konusu olacak mıdır? Doğa ve çevre dostu, sürdürülebilir bu enerjinin teşvik edilmesi için alım garantisi ile ilgili iyileştirme yapmayı, KDV desteği vermeyi düşünüyor musunuz? Yürürlükteki mevzuatta yer alan, güneşten elektrik üretmeyi planlayan girişimcileri bezdiren bürokratik zorlukların kaldırılmasına dönük çalışma düşünülmekte midir?"