1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tancan: VEP ve YEK-G ile ürün çeşitliliğinde Avrupa ile aynı seviye yakalanacak

Tancan: VEP ve YEK-G ile ürün çeşitliliğinde Avrupa ile aynı seviye yakalanacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, 1 Haziranda açılacak VEP ve YEK-G ile ürün çeşitliliğinde Avrupa ile aynı seviyenin yakalanacağını söyledi.

Tancan: VEP ve YEK-G ile ürün çeşitliliğinde Avrupa ile aynı seviye yakalanacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, 1 Haziranda açılacak VEP ve YEK-G ile ürün çeşitliliğinde Avrupa ile aynı seviyenin yakalanacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ve EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tancan, 1 Haziranda açılacak Vadeli Elektrik Piyasası (VEP) ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi (YEK-G) ile ürün çeşitliliğinde Avrupa ile aynı seviyenin yakalanacağını kaydetti. 

Tancan EPİAŞ’ın ilk vadeli ürünü olan Vadeli Elektrik Piyasası ile piyasa katılımcılarına ileri tarihli fiziksel teslimatlı elektrik ticareti yapma imkânı sunulacağını belirterek, “Böylece piyasa katılımcılarına fiyat riskinden korunma ve geleceğe yönelik fiyat beklentilerini görme imkânı sunacağız” dedi. Tancan YEK-G ile de elektriğin üretimi ve tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştırmayı, sektöre yeni bir kaynak oluşturmayı ve çevreyi korumayı amaçladıklarını belirtti. 

VGP İLE KATILIMCILAR PORTFÖYLERİNİ DAHA ESNEK YÖNETEBİLECEK

VEP ve YEK-G piyasalarının yanı sıra 2021 yılı son çeyreğinde açılması planlanan Vadeli Doğal Gaz Piyasası (VGP) ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tancan “Vadeli kontratlar işlem görmeye başladığında sadece işlem hacmine ve likiditeye katkı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda piyasada öngörülebilirliği de artıracaktır. VGP ile birlikte piyasa katılımcılarımız portföylerini daha esnek bir şekilde yönetebilecekler.” dedi.

VEP ve VGP ile piyasa katılımcılarına sunulan ürün ve hizmetlerde ürün çeşitliliği anlamında Avrupa piyasaları ile aynı seviyeye gelineceğini belirten Tancan,  bu çalışmaların bir sonucu olarak “EFET tarafından hazırlanan bölgesel ticaret merkezi değerlendirmelerinde ülke puanımızı, piyasamızda her yıl kat ettiğimiz gelişmeler neticesinde artırarak sıralamadaki yerimizi üst konumlara taşıyoruz” dedi.