1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tancan: Enerji teknolojisinde yerli girişimci ekosistemi şart

Tancan: Enerji teknolojisinde yerli girişimci ekosistemi şart

Enerji Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, güneş, rüzgar, şarj ve depolama sistemleri, enerji verimliliği, yeşil hidrojen, füzyon, karbon yakalama ve depolama gibi teknolojilere yönelik yerli girişim ekosisteminin şart olduğunu söyledi. 

Tancan: Enerji teknolojisinde yerli girişimci ekosistemi şart

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, EPDK, Elder ve İTÜ ARI Teknokent işbirliğiyle düzenlenen Enerjim Sensin Hızlandırma Programı toplantısının açılışında yaptığı konuşmada jeopolitik krizlerin enerji sektörünü birçok meydan okumayla karşı karşıya bıraktığını söyledi. Enerji sektörüne yönelik yenilikçi projelerin umut verdiğini belirten Tancan, 

“Enerji sektörü bir taraftan gündelik sorunlara cevaplar ararken bir taraftan da kaçınılmaz hale gelen dönüşüm gereksinimlerine çözümler bulmaya çalışıyor” dedi. 

ÇEVREYE UYUMLU ENERJİ 

Kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların bilinen ve potansiyel rezervlerinin 8 milyar insan için yeterli olduğunu kaydeden Tancan, “Ancak bu durum sorunlarımızı artık tek başına çözmüyor” dedi. Tancan, ihtiyaç duyulan enerji her an hazır bulunsa da temel bitkisel ve hayvansal ekosistemlerin sürdürülebilirliğini sağlayabilmek için gezegenin sağlığına da azami özeni göstermek gerektiğini vurguladı.  Abdullah Tancan, “Bunu sağlamanın tek yolu ise; başta enerji olmak üzere kullandığımız kaynakların çevreyle uyumlu olması ve olumsuz iklimsel sonuçlara neden olmaması” ifadelerini kullandı. 

NET SIFIR HEDEFİNE ULAŞMAK İÇİN... 

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşmasını onayladığını ve 2053 yılına kadar net sıfır karbon hedefi taahhüt ettiğini hatırlatan Tancan, bu hedefe ulaşmak için çevre dostu yeni teknolojileri üreterek ekonomiye kazandırmanın şart olduğunu vurguladı. Tancan, bu kapsamda güneş, rüzgar, elektrikli araçlar, şarj sistemleri, enerji verimliliği, depolama sistemleri, yeşil hidrojen, füzyon, karbon yakalama ve depolama gibi teknolojilere yönelik çalışmalar yürütüldüğünü anlattı. 

ULUSAL GİRİŞİMCİ EKOSİSTEMİ   

Tüm bu alanlarda yerli sanayilerin ve ulusal girişimci ekosistemlerinin hayata geçirilmesinin “olmazsa olmaz” olarak değerlendiren Tancan “Bunun için uluslararası iş birliklerinin sağlayacağı sinerjinin ve çarpan etkisinin de pek tabi ki farkındayız. Bununla birlikte her vesile ile dile getirdiğim gibi bizim en değerli sermayemiz insan kaynağımız. İnsanımızın zekâsı ve girişimcilik gücü bizleri her defasında cesaretlendirirken birçok fırsatı da beraberinde getiriyor” diye konuştu. 

ÜLKENİN GELECEĞİNE KATKI 

Projeleriyle Enerjim Sensin etkinliğen katılan girişimcileri kutlayan Tancan onlara şöyle seslendi: 

“Pırıl pırıl fikirlerinizi ve yenilikçi projelerinizi hayata geçirmek amacıyla EPDK, Elder ve İTÜ Arı Teknokent ortaklığıyla gerçekleştirilen Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nın sizlere fırsatlar sunarken ülkemizin geleceğine katkıda bulunmasını diliyorum.” 

ENERJİ ÇALIŞANLARI HAFTASI 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan konuşmasının sonunda enerji çalışanları haftasını kutladı. Tancan “Türkiye’nin her noktasında, kesintisiz enerji için gece gündüz çalışan, görünmez bir enerjiyi görünür kılan, dönüşümün taşıyıcısı tüm enerji çalışanlarımızın Enerji Çalışanları Haftasını kutluyorum” deti.  

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / ANKARA