Enerji Günlüğü - TANAP boru ihalesi sürecine katılan Türk çelik boru üreticileri, dünyanın hiç bir ülkesinde ihalelere sokulmadığı halde bazı Hint ve Çin menşeli boru firmalarının bu ihalede kendilerine rakip olacağını ileri sürdü.
Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, yaptığı açıklamada, Azerbaycan ve Türkiye’nin ortaklaşa yürüttüğü Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı - TANAP Projesi için boru tedarik ihalesinde hızla sona yaklaşıldığını hatırlattı.
TANAP'ın 1.800 kilometrelik bölümünün Türkiye'den geçeceğini hatırlatan Ekinci, "Projenin sadece bu bölümünde 1 milyon 200 bin ton çelik boru kullanılacak. Enerji Bakanlığı'nın BOTAŞ aracılığıyla yüzde 30 hisseye sahip olduğu projenin yüzde 70'i ise Azerilere ait" diye konuştu.
Ancak Ekinci, TANAP ihalesine teklif verenler arasında adil ticaret yapmadıkları gerekçesiyle pek çok gelişmiş ülke pazarına sokulmayan, Çin ve Hintli boru üreticilerinin de bulunduğunu ileri sürdü. Bu şirketleri, rakiplerinin karşısında ülkelerinin kamu sübvansiyonlarına dayanarak haksız fiyatlama taktikleri kullandıklarını savunan Ekinci şöyle dedi:
"Uluslararası rekabet koşullarının gittikçe zorlaştığı günümüzde ülkeler, özellikle hükümet yatırımlarında yerli üreticisini korumak adına birçok önlem alıyor. Örneğin ABD’de devlet yatırımlarında yerli üreticilerin fiyatı diğer tekliflere göre yüzde 25 daha fazla olsa dahi yerli ürün kullanımı tercih ediliyor. Böylece yerli üretici korunmuş oluyor. Türkiye’de de bazı devlet kuruluşları kendi inisiyatifleri ile yerli sanayiyi desteklemek adına yüzde 15 koruma uyguluyor."
TANAP projesinde yerli ürünlerin kullanılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Namık Ekinci, aldıkları duyumlara göre Başbakan (Cumhurbaşkanı) Erdoğan'ın da bu görüşte olduğunu söyledi. Ekinci şu görüşleri dile getirdi:
"TANAP'ta Türk çelik borularının kullanımı üreticilerimizi hem üretim hem de satış anlamında oldukça rahatlatacak. Ayrıca yeni bir ürün çeşidinin üretimine de gidileceğinden, dolaylı olarak Türk boru ihracatçılarımıza değişik ülkelerde söz konusu ürünün kullanılacağı bu tarz ihalelere katılım imkânı da sağlanmış olacak. Karar aşamasında ihalenin tamamının Türk çelik boru üreticileri tarafından kazanılmasının sektörümüz için çok önemli bir adım olduğunu tekrar vurgulamak isterim."