Enerji Günlüğü - Süt ve süt ürünleri markası Sütaş, 2020 yılında atıklarının yüzde 100’ünü dönüştürebilir hale gelmeyi hedefliyor.
Türkiye’nin önde gelen gıda üreticilerinden Sütaş, 1 Ocak-31 Aralık 2015 dönemini kapsayan faaliyetlerini ve 2020 sürdürülebilirlik hedeflerini içeren Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. ‘Geleceği Düşünmemiz Çok Doğal’ konseptiyle yayınlanan Sütaş 2015 Sürdürülebilirlik Raporu, ‘Kurumsal Sürdürülebilirlik’, ‘Çevresel Sürdürülebilirlik’, ‘Ekonomik Sürdürülebilirlik’ ve ‘Sosyal Sürdürülebilirlik’ olmak üzere dört ana başlık altında toplanıyor.
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Çiftlikten Sofralara sloganıyla ifade ettikleri iş modelinin sürdürülebilirliği esas aldığını vurguladı. Yılmaz, “Sütçülüğü sadece süt üretmek olarak görmüyor, tarlada yetişen ottan sofralarımıza gelen süt ve süt ürünlerine kadar olan tüm süreci yönetip denetliyoruz. Yatırım yaptığımız bölgelerde istihdam yaratmak, tarımsal üretim faaliyetlerini kayıtlı ekonomiye kazandırmak, küçük üreticilerin düzenli gelir elde etmelerini ve sosyal güvenlik ağına katılmalarını sağlamak sürdürülebilirlik anlayışımızın çıktıları arasında yer alıyor” dedi.
GÜBRELERİ ELEKTRİĞE ÇEVİRİYOR
Muharrem Yılmaz, Aksaray ve Karacabey’deki biyogaz tesislerinde, çiftliklerde oluşan gübreleri, üretimden kaynaklı organik atıkları ve ürün firelerini önce biyogaza, ardından elektrik ve ısı enerjisine çevirerek, kendi ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıklarını anlattı. Yılmaz, “2020 hedeflerimiz arasında, enerji ihtiyacımızın %100’ünü çiftliklerimizin gübrelerinden ve organik atıklarımızdan sağlamak, sera gazı salımını %50, işlediğimiz çiğ süt miktarına oranla su kullanımını %25 azaltmak yer alıyor. Süt aldığımız çiftliklerin verimliliğini de %20 artırmayı, ölçeklerini ise %30 büyütmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
20 MİLYON DOLARLIK ÇEVRE YATIRIMI
Muharrem Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre Sütaş, bugüne kadar çevre konusunda 20,1 milyon dolarlık yatırım yaptı. 2013-2015 yılları arasında işlediği çiğ sütbaşına oranla sera gazı salımında %39, su kullanımında %26 azalma sağladı. Çiftliklerinden gelen gübrelerden ve üretim süreçlerinde ortaya çıkan organik atıklardan enerji elde eden Sütaş, 2015 yılında 300 bin ton atığı bertaraf ederek, tüm grubun toplam elektrik ihtiyacının %41’ini, buhar ihtiyacının ise %10’unu karşıladı.
2 MİLYON AĞAÇLIK SERA GAZI AZALTIMI
Sütaş’ın 2015 yılında toplam sera gazı azaltımı, 2 milyon ağacın bir yılda emdiği toplam karbondioksit miktarına denk geldi. Sütaş, 2016 yılında faaliyete geçmesi planlanan Organik Gübre Üretim Tesisi ile enerji tesislerinden çıkan atıkları da değerlendirecek. Böylece %80 organik madde içeren gübre üretimi yaparak, toprak yapısının zenginleşmesine ve çok daha yüksek verim alınmasına katkı sağlayacak.
KURUMSAL YÖNETİM ÖDÜLÜ SAHİBİ
Sütaş, bağımsız şirketler tarafından yapılan araştırmalarda en sevilen markalar arasında gösteriliyor. Sütaş, 2015 yılında, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kriterlerine göre derecelendirilerek aldığı 93,4 Kurumsal Yönetim notuyla Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından düzenlenen “VI. Kurumsal Yönetim Ödülleri” töreninde “En Yüksek Nota Sahip Halka Açık Olmayan Kuruluş” ödülünün sahibi oldu.
SÜTAŞ 2020 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFLERİ
- Enerji ve organik gübre ihtiyacının %100’ünü doğal gübre ve organik atıklardan üretecek.
- Enerji verimliliğini %40 artıracak.
- İşlediği her litre çiğ süt için kullandığı su miktarını %25 azaltacak.
- Kullandığı suların %100’ünü kullanılabilir su olarak doğaya geri verecek.
- Tüm üretim ve dağıtım süreçlerinde sera gazı salınımını %50 azaltacak.
- Tüketiciye ulaşan her bir paket için kullanılan ambalaj malzemesini %20 azaltacak.
- 1 litre süte karşılık, 2.5 ağacın temizleyeceği havaya eşdeğer emisyon azaltımı yapacak.
- Atıklarının %100’ünü geri dönüştürecek.
- Tüm gübre ve yem ambalajlarını geri dönüştürülen ambalajlardan üretecek.
- Kullandığı toprakların verimliliğini %30 artıracak.
- Doğrudan ve dolaylı istihdam verimliliğini %25 artıracak.
- Süt aldığı hayvanların verimliliğini %20, çiftliklerin verimliliğini %30 artıracak.
- Lojistik giderlerini ton başına %40 azaltacak.
- Türkiye’de ambalajlı süt ve süt ürünleri tüketiminin kişi başına %25 artmasına katkıda bulunacak.
- Eğitim verdiği üreticilerinin sayısını 22 bine çıkartacak.
- Her yıl kazancının % 1’ini, sağlıklı beslenme ve süt bilincinin artması için yapacağı eğitim ve etkinliklere harcayacak.