Enerji Günlüğü - Suriye’nin yeniden inşası için Şam’a iki farklı heyet gönderen Türkiye, yakın zamanda Suriye'ye sağladığı elektriği artırmayı planlıyor.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) 15. Genel Kurulu'na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suriye mesajı verdi. Komşularla ilişkilerin önemine değinen Bakan Bayraktar, “Komşularımızla olan enterkonneksiyonlarımızı artırmayı ve 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Şu an Irak’a enerji sağlıyoruz. Yakın zamanda Suriye'ye sağladığımız enerjiyi de artırmayı planlıyoruz ve umarız bölgede istikrar sağlanır” dedi.
UZUN VADELİ STRATEJİ
Genel Kurul kapsamında düzenlenen “Gelişmekte Olan Ülkelerde Enerji Dönüşüm Yolları” başlıklı panelde konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji dönüşüm stratejisini anlattı.
Bayraktar, Türkiye’nin enerji alanında; artan enerji talebini karşılamak, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve karbon nötr bir ekonomi olmak gibi üç temel meselesinin bulunduğunu belirterek bu konularla alakalı uzun vadeli bir strateji geliştirdiklerini ifade etti.
Bu stratejide yenilenebilir enerjinin önemli bir rol oynadığına işaret eden Bayraktar, “Çünkü yenilenebilir enerji bu zorluğu da çözebiliyor.” dedi. Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünü 32 gigavata çıkarttıklarını kaydederek hanelerde kullanılan elektriğin tamamının güneş ve rüzgârdan sağlandığını bildirdi.
YEŞİL ŞEBEKE
Yenilenebilir enerjide kurulu gücü 120 gigavata yani 4 katına çıkarma hedeflerinin olduğunu anlatan Bayraktar, “Bunu başarmak için yaklaşık 80 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyacımız var. Ayrıca daha dayanıklı ve güçlü bir enerji şebekesine de ihtiyacımız var. Buna ‘yeşil şebeke’ diyoruz ve iletim 2.0 tarzında bir sistem kuracağız. Şebeke tarafında önümüzdeki 10 yıl içinde yaklaşık 28 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyacımız olacak.” dedi.