1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Sondaj boruları standardında değişiklik

Sondaj boruları standardında değişiklik

Enerji Günlüğü – ‘Petrol ve doğal gaz sanayi-çelik sondaj boruları- Özellikler’ standardı revize edildi.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın...

Sondaj boruları standardında değişiklik

Enerji Günlüğü – ‘Petrol ve doğal gaz sanayi-çelik sondaj boruları- Özellikler’ standardı revize edildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bu günkü resmi gazetede yayınlanan tebliğine göre, 2002 yılında uygulamaya konan TS EN ISO 11961 “Petrol ve Doğalgaz Sanayii-Çelik Sondaj Boruları-Özellikler” standardı mecburi uygulamadan kaldırıldı. Bu Standard yerine Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından revizyonu hazırlanan TS EN ISO 11961 “Petrol ve Doğal Gaz Sanayi-Çelik Sondaj Boruları” standardı imalat ve satış safhalarında zorunlu olarak uygulanacak. Bu standarda performans özellikleri dikkate alınmayacak.

TS EN ISO 11961 standardı kapsamına giren ürünleri üreten ve satanlar, bu standartları TSE’nin merkez teşkilatından veya il temsilciliklerinden temin edebilecekler. TSE’nin ve il temsilciliklerinin iletişim bilgilerine TSE’nin internet sayfasından ulaşılabiliyor.

Yayınlanan tebliğdeTS EN ISO 11961 Standardının kapsamı şu şekilde verilmiştir:

“Bu standard, petrol sanayinde sondaj ve üretim işlemlerinde kullanılan üç ürün özellik seviyesine (PSL-1, PSL-2 ve PSL-3) ilişkin genişletilmiş uçlu ve bağlantı parçası kaynaklı çelik sondaj borularının teknik teslim koşullarınıkapsar. PSL-1’e ilişkin gerekler, bu standardın esasını oluşturur. PSL-2 ve PSL-3 için farklı standart teknik gerek seviyelerini belirleyen gerekler Ek G’de verilmiştir.

Bu standard, aşağıda belirtilen sondaj borusu sınıflarını kapsar:

- Sınıf E sondaj borusu,

- Sınıf X, Sınıf G ve Sınıf S yüksek dayanımlı sondaj boruları.

Ana elemanları ve uzunlukları gösteren tipik bir sondaj borusu yapısı Şekil B.1’de verilmiştir. Sondaj borusu sınıflarının temel boyutları ve kütleleri SI birimleriyle (Çizelge A.1) ve USC birimleriyle (Çizelge C.1) verilmiştir.

Bu standard, ISO ve API standardlarında belirtilmeyen bağlantı parçalı sondaj boruları için de kullanılabilir.

Bu standard, alıcı ile üretici arasındaki anlaşmayla başka sondaj borusu gövde ve/veya bağlantı parçası boyutlarına da uygulanabilir. Bu standardda deneyler, performans doğrulanması ve tahribatsız muayene için alıcı ile üretici arasında isteğe bağlı olarak anlaşmaya varılabilecek ilave gerekler liste olarak verilmiştir (Ek E).

Not 1 - Bu standardda, sondaj borularının kısa gösterilişleri Etiket 1, Etiket 2, malzeme sınıfı (E, X, G ve S), uçgenişletme tipi ve döner omuzlu bağlantı tipi ile verilir. Kısa gösterilişler sipariş vermede tanımlama amacıyla kullanılır.

Not 2 - Sondaj borusu parçalı bağlantılarına diş açılmasına ilişkin ayrıntılı gerekler için ISO 10424-2 veya API Spec 7-22’ye atıf yapılabilir.

Not 3 - Sondaj borularının performans özellikleri için API RP 7G’ye atıf yapılabilir.”