1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Son on yıl küresel yenilenebilir kapasitesi üç katına çıktı

Son on yıl küresel yenilenebilir kapasitesi üç katına çıktı

2020 yılından bu yana temiz enerjiye yapılan küresel yatırım %40 oranında artarak fosil enerji yatırımlarını geride bıraktı.

Son on yıl küresel yenilenebilir kapasitesi üç katına çıktı

Enerji Günlüğü - Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2014 ile 2022 yılları arasında üç katına çıktı.

COP28, ülkelerin yenilenebilir enerjinin üç katına çıkarılmasını ve enerji verimliliğinin iki katına çıkarılmasını kabul ederek fosil yakıtlardan önemli bir uzaklaşma sinyali veren tarihi bir anlaşmaya sahne oluyor. Müzakereler son saatlerine yaklaşırken Zero Carbon Analytics'in son raporu, küresel olarak farklı bölgelerdeki yenilenebilir enerji kaynaklarındaki büyümeye ilişkin son analizlerinin bulgularını özetliyor. Rapor, küresel yenilenebilir enerjinin son on yıldaki hızlı büyümesinin ve sektördeki önemli fırsatların altını çiziyor.

Raporda öne çıkan bulgular şöyle:

- Veriler, ülkelerin yarısından fazlasının son 10 yılda yenilenebilir kapasitelerini üç katına çıkardığını gösteriyor. Daha dikkat çekici olarak, küresel kapasite 2014 ile 2022 yılları arasında üç katına çıktı.

- 2023 yılında yeni eklenen yenilenebilir kapasitede bir sıçrama yaşanması ve 2022 yılına göre %50 artışla 500 GW'ın üzerine çıkması bekleniyor.

- 2020'den bu yana temiz enerjiye yapılan yatırım %40 oranında artarak fosil enerji yatırımlarını geride bıraktı.

- 2023'ün ilk yarısında yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan küresel yatırımlar 358 milyar dolara yükselerek altı aylık dönemler arasında en yüksek seviyeye ulaştı.

- Elektrikli otomobil satışları üç yıl içinde küresel olarak üç kattan fazla arttı.

“HER YIL 280 BİN MW GES VE RES KURULMALI”

Global Energy Monitor (GEM) Küresel Güneş Enerjisi İzleyicisi Proje Yöneticisi Kasandra O'Malia, "2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkarmayı başarmak için her yıl 280 GW'lık şebeke ölçeğinde güneş enerjisi, küçük ölçekli güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi kurulmalıdır. Önümüzdeki 6 yıl boyunca şebeke ölçeğindeki bileşeni gerçekleştirmek için küresel düzeyde yeterli sayıda proje düzeyinde plan bulunuyor. Hükümetler, bankalar, şirketler ve bireyler, bu projelerin zamanında tamamlanması ve atıl kalmaması için ellerinden geleni yapmakla sorumludur" dedi. 

“ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ DE GEREKİYOR”

UNFCCC Eski Başkanı ve Global Optimism Kurucu Ortağı Christiana Figueres ise yaptığı değerlendirmede, "Reel ekonomide, özellikle de yenilenebilir enerjilerde halihazırda tanık olduğumuz dönüşüm önemli, ancak yeterli değil. Finans tarafında somut değişimlerin yanı sıra gıda ve doğa ile ilgili girişimlerle desteklenmesi gerekiyor. Enerji sektörünün geliştiğini görmek gerçekten heyecan verici, ancak zihniyetimizin de gelişmesi gerekiyor. COP28'i iddialı bir Küresel Durum Değerlendirmesi yapmadan bırakmak bir seçenek değil, herkese ihtiyacımız var. Bu, tüm tarafların sürece dahil edildiği kolektif bir çalışma olmalıdır" dedi. 

İlgili Haberler