Enerji Günlüğü - Kolin Grubu’nun Manisa’da kurduğu 510 MW’lik yerli linyite dayalı Soma Kolin Termik Santrali, Türkiye’nin yıllık enerji ithalatı faturasını 200 milyon dolar azaltacak.
Türkiye’nin önde gelen enerji oyuncularından Kolin Grubu, geçtiğimiz yıl içinde kademeli olarak devreye aldığı yerli linyite dayalı Soma Kolin Termik Santrali ile toplam elektrik üretimindeki payını yükseltti. Manisa’da bulunan 510 MW’lik Soma Kolin Termik Santrali, 3.7 milyar kWh’lık elektrik üretimiyle Türkiye’nin yıllık enerji ithalatı faturasını 200 milyon dolar azaltacak.
Yaklaşık 1,1 milyar dolarlık yatırımla kurulan Soma Kolin Termik Santrali’nin, Türkiye’nin yıllık elektrik talebinin yüzde 1.2’sini karşılayacağı hesaplanıyor.
YILLIK 3,7 MİLYAR kWh’LİK ÜRETİM
Koloğlu Holding Endüstriyel Projeler Direktörü Mete Eroğlu, Santral’in Türk, Belçikalı, Çinli, Finlandiyalı ve Alman mühendislerin ortak çalışmasının bir ürünü olarak ortaya çıktığını belirterek, her biri 255 MW’lik iki üniteden oluşan toplam 510 MW’lik santralin yatırım kararı alındığında yılda 3.6 milyar kWh’lık elektrik üreteceğinin hesaplandığını söyledi. Ancak, kullanılan tasarım ve teknoloji sayesinde yılda 3.7 milyar kWh elektrik üretebileceğinin ortaya koyulduğunu belirten Eroğlu, üretim rakamının daha da yukarı çıkabileceğini ifade etti.
ÇEVRE STANDARDINA TAM UYUMLU
Mete Eroğlu’nun verdiği bilgilere göre, Soma Kolin Termik Santrali Türkiye ve Avrupa çevre mevzuatına tamamen uyumlu olarak tasarlanıp hayata geçirildi. Santralin soğutma suyu ihtiyacı için de tesis yakınlarında baraj inşa edildi. Teknoloji ve iş modeli açısından örnek sayılacak bir santral inşa ettiklerini vurgulayan Eroğlu, “Santralimiz Türkiye’de hem var olan hem ileride getirilebilecek standartları karşılayabileceği için sektörde öncü olma özelliği taşıyor” dedi.
LİNYİTİ EN VERİMLİ KULLANAN TESİS
Santralin sahip olduğu teknolojiler ve baca gazı arıtma sistemiyle ulaşılan emisyon değerlerinin hem Türkiye’de yürürlükteki emisyon sınırlarını hem de Avrupa normlarını karşıladığının altını çizen Mete Eroğlu “Türkiye'de linyit yakıtını en verimli şekilde kullanan tesisi inşa ettiğimizi söyleyebilirim” ifadesini kullandı.
HARCAMANIN YAKLAŞIK YARISI ÇEVRE İÇİN
Santralde baca gazının yanı sıra atık küller için de etkili bir atık yönetim modeli hayata geçirdiklerini anlatan Mete Eroğlu, “Santral için yapılan 1,1 milyar dolarlık harcamanın yaklaşık 500 milyon doları söz konusu teknolojiler için kullanıldı” dedi. Santral kazanlarının 1600 kalorilik ısıl değere sahip kömürlere uygun şekilde tasarlandığını kaydeden Eroğlu’nun verdiği bilgeye göre maden sahasında 1000 ile 4000 kalori arasında değişen kalorifik değere sahip kömür rezervi bulunuyor. Bu kömürler yakma öncesi harmanlamayla 1600 kalorilik ortalama bir kalorifik değere ulaştırılıyor.
140 MİLYON TON KÖMÜR 30 YILDA YAKILACAK
Santrali besleyen maden sahasındaki 140 milyon tonluk rezerv 30 yıl süreyle elektrik üretimi için kullanılacak. İlk ünitesi geçen yıl başında, ikinci ünitesi ise ortasında devreye alınan santralde bugüne kadar 2.2 milyar kWh elektrik üretildi. 2019’un son çeyreğinde 871 milyar kWh elektrik satan tesis, geçtiğimiz Ocak ayında 235 milyon kWh’lık üretim yaptı.
İTHAL KÖMÜR SANTRALİ KADAR VERİMLİ
Soma Kolin TES’te halen birinci ünitenin yüzde 45,2 ve ikinci ünitenin de yüzde 46,1 verimlilikle çalıştığı bilgisini paylaşan Mete Eroğlu, “Bu verimlilik oranları, ithal kömürlerin verimlilik seviyesiyle neredeyse aynı. Santralde, yılda 3,7 milyar kilovatsaat elektrik üretimi planlıyoruz. Bu üretim, Türkiye'nin yıllık elektrik tüketiminin yüzde 1,2'sine denk geliyor” dedi.
190 MİLYON DOLARLIK İTHALATA SON
Mete Eroğlu, “Soma Kolin TES’te yerli linyitten elektrik üretilerek yılda yaklaşık 190 milyon dolarlık enerji ithalatı önlenecek. Böylece, hem yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması hem de enerji arz güvenliğinin sağlanarak dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
1100 KİŞİLİK SÜREKLİ İSTİHDAM
Soma Kolin TES’in inşaatı sırasında 4 bin 500 kişiye istihdam sağlandı. Mete Eroğlu, şu anda 600 kişinin santral işletmesi ve 450 kişinin de maden işletmesinde kalıcı olarak istihdam edildiğini kaydetti. Santral, Koloğlu Holding Grubu şirketlerinden Hidro-Gen Enerji İthalat İhracat Dağıtım ve Ticaret AŞ çatısı altında faaliyet gösteriyor.
Mehmet KARA - MANİSA