1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Solar3GW: Türkiye güneş enerji sektöründe çalışan sayısı 40 bini geçiyor

Solar3GW: Türkiye güneş enerji sektöründe çalışan sayısı 40 bini geçiyor

Türkiye güneş enerjisi sektöründe 2023 itibariyle toplamda 36.925 kişi istihdam edildiği tahmin ediliyor. 

Solar3GW: Türkiye güneş enerji sektöründe çalışan sayısı 40 bini geçiyor

Enerji Günlüğü - Solar3GW, Türkiye’de Güneş Enerjisi Sektöründe İstihdam başlıklı raporunu yayımladı. 

Yapılan görüşmeler ve firma sayılarına yönelik veri seti uyarınca verilerin yaklaşık olarak hesaplandığı rapor, güneş enerjisinin enerji kaynakları arasında aldığı konum ve ilerleme seviyesini göstererek, bu kaynağın yaratttığı ve yaratacağı doğrudan ve dolaylı işlerin geleceğin istihdam politikası üzerinde ne denli etkili olacağına ışık tutuyor. 

Rapora göre, Türkiye Güneş Enerjisi sektöründe toplam 36 bin 925 kişi istihdam ediliyor. Bu rakamın özellikle eşzamanlı MW ölçeğinde proje yürüten taahhüt şirketlerinin kullandığı alt yükleniciler, belediyeler, dağıtım firmaları ve ilgili kamu kurumlarındaki bu sektöre odaklı işgücü hesaba katıldığında %10-15 daha fazla olacağı yani 40 bin kişiyi geçeceği düşünülüyor.

solar3gw-gunes-istihdam.jpeg

EN YÜKSEK İSTİHDAM GÜVENLİK SEGMENTİNDE

Toplam çalışan kişiler arasındaki en yüksek pay %32,5 ile santral başına sabit olan, santralin sorumluluğunu alan güvenlik segmentine ait. Santral büyüklüğüne göre güvenlik için 1 ile 3 kişi arasında personel çalışıyor. Bu segmentte yaklaşık 12.000 kişi çalıştığı tahmin ediliyor. Bu segment hariç tutulduğunda toplam çalışan sayısı 24.925 oluyor. 

ÜRETİMDE 10 BİN İSTİHDAM

Halihazırda Türkiye’de 70’den fazla güneş paneli üreticisi bulunuyor. Üretim tarafında 10.000’den fazla kişinin istihdam edildiği tahmin ediliyor.

Enerji Günlüğü