1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Şırnak’ta petrol arama kuyusu açılacak 

Şırnak’ta petrol arama kuyusu açılacak 

TPAO, Şırnak’ın Merkez ilçe sınırları içinde petrol arayacak. Bu amaçla Çavuşhan-2 tespit kuyusu açılacak. 

Şırnak’ta petrol arama kuyusu açılacak 

Enerji Günlüğü - TPAO, Şırnak’ın Merkez ilçesinde açacağı Çavuşhan-2 tespit kuyusu ile petrol arayacak.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Şırnak ili, Merkez ilçesi Koçbeyli Köyü mevkiinde petrol arama sondaj kuyusu açılması planlanıyor. AR/TPO/K/N48-A2 ruhsat numaralı alanda yapılacak petrol arama çalışması için 9,5 milyon lira yatırım yapılacak.

Açılacak olan Çavuşhan-2 tespit tespit kuyusu ile bölgede, ham petrol rezerv varlığının ve varsa miktarının tespit edilmesi amaçlanıyor.

Bir bölgede petrol çıkarmak için çalışmalarına başlamadan önce o bölge teknolojik aletlerle uzun bir süre gözlemlenir. Petrol çıkarmak maliyeti yüksek olan bir iştir. Petrol araması yapılan bölgenin öncelikle havadan ve karadan fotoğrafları çekilir ve yer yapısı incelenir. Yeryüzünden ve yerin altından alınan kayaç örneklerine X ışınları yardımıyla kimyasal çözümleme yapılır ve oluşumu belirlenir. Daha sonra yer hareketlerini belirlemek amacıyla sismograf gibi sismik cihazlar kullanılır. Eğer herhangi bir rezervuara rastlanırsa sondajlama yapmadan önce rezervuar içerisindeki petrol miktarı ölçülür, eğer bulunan petrol maliyeti karşılayamayacak durumda ise kuyu terkedilir.

Enerji Günlüğü