Enerji Günlüğü - Türkiye’de ikinci nükleer santrali olması planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali’nin inşası için Kore elektrik devi Kepco hükümet ile görüşmeler yürütüyor.
Türkiye'nin Sinop’ta ikinci bir nükleer santral kurulumu için 2013 yılında Japon Mitsubishi şirketi ile yaptığı anlaşmanın fiyatlama üzerinde görüş birliği sağlanamaması nedeniyle sonuçlanmaması üzerine projeye, Rusya'nın ardından Güney Kore de talip. Güney Kore'nin enerji santralleri inşası sektöründeki en büyük kuruluşu olan Korea Electric Power Corporation (Kepco) Türkiye'de 4 adet Kore tipi APR1400 nükleer reaktörü geliştirmek için Türk hükümeti ile görüşülmekte olduğunu duyurdu.
Kepco sözcüsü yaptığı açıklamada, tarafların bir fizibilite çalışmasına gelecek yıl başlamalarının büyük olasılık olduğunu belirtti. Bu çalışma sonrasında Türkiye'nin kuzey kesiminde 1400 megawatt gücünde 4 nükleer reaktör inşa edilmesi için anlaşmanın imzalanabileceğini vurguladı.
Türkiye ile imzalanacak nükleer reaktör sözleşmesinin büyüklüğünün Kepco'nun BAE ile Barakah Nükleer Santrali için imzaladığı 20 trilyon wonluk anlaşmadan çok daha büyük, yaklaşık 40 trilyon won (30,7 milyar dolar) olması bekleniyor.
2013 yılında Japonya ve Türkiye hükümetlerinin imzaladığı iş birliği anlaşması sonucunda Sinop İnceburun mevkiinde Nükleer Güç Santralı projesinin gerçekleştirilmesi için gerekli başvurular yapılmıştı. Japon hükümetinin tek taraflı olarak antlaşmadan çekilmesine rağmen çevresel etki değerlendirme başvurusu sonlandırılmamış ve 11 Eylül 2020 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED Olumlu kararı verilmişti.
Ekim ayında da Türkiye ile Rusya arasında Sinop Nükleer Elektrik Santrali’nin inşa edilmesine ilişkin müzakerelerin başladığı açıklanmıştı.