1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Siber saldırılarda ilk hedef elektrik

Siber saldırılarda ilk hedef elektrik

Enerji Günlüğü - ABD'de gerçekleşen siber saldırıların hedeflediği alanlar arasında yüzde 32 ile elektrik şebekeleri ilk sırada yer alıyor.Cambridge...

Siber saldırılarda ilk hedef elektrik

Enerji Günlüğü - ABD'de gerçekleşen siber saldırıların hedeflediği alanlar arasında yüzde 32 ile elektrik şebekeleri ilk sırada yer alıyor.

Cambridge Üniversitesi Risk Çalışmaları Merkezi (Center for Risk Studies) ile İngiltere hükümetine siber güvenlik konusunda danışmanlık hizmetleri sunan uluslararası sigorta şirketi Lloyd'un yayınladığı bir raporda, ABD'deki siber saldırılar analiz ediliyor.

EN BÜYÜK ROL ESKİ ÇALIŞANLARIN

Çalışmada, 1999 yılından bu yana gerçekleştirilen siber saldırılardan örneklere yer veriliyor. Bu örneklerden, siber saldırıların ciddi bir bölümünün kurumların içinden geldiği anlaşılıyor. İçeriden yapılan saldırılarda başrol daha çok mevcut ya da eski çalışanlara ait.

İLK HEDEF ELEKTRİK ŞEBEKELERİ

Cambridge Üniversitesi Risk Analizi Merkezi ile Lloyd'un ortak çalışmasına göre elektrik şebekeleri, ülkede yaşanan siber saldırıların hedefleri arasında yüzde 32 ile ilk sırada yer alıyor. Üretim tesisleri ise ikinci sırada bulunuyor. Rapordaki baz senaryo, siber saldırı sonrasında 15 eyalet ve Washington’da yaşanabilecek uzun süreli bir elektrik kesintisinin olası sonuçlarını içeriyor. Yaklaşık 93 milyonluk bir nüfusun etkilenebileceği olası kesinti senaryosu için gerçek verilerle bazı öngörüler bir arada kullanılmış. Bu senaryoya göre, elektrik şebekesine yönelik olası bir siber saldırı ulaşım sistemlerinin çökmesine, ticaret ve üretimin durmasına, su kesintilerinin yaşanmasına ve hatta ciddi ölümlere yol açabilecek.

GÜVENLİK DUVARINI AŞMADA YÜZDE 10 BAŞARI (!)

Senaryoya göre, kötü amaçlı bir yazılım ABD'nin Kuzey eyaletlerindeki elektrik santrallerinin kontrol odalarını ele geçiriyor. Yaklaşık 1.5-2 yıl önce başlayan saldırı hazırlıkları sonrası, senaryonun kapsama alanındaki 50'ye yakın üretim tesisinin yaklaşık yüzde 10’unun siber güvenlik duvarları aşılıyor. Hedeflenen bir tarihte, zaman zaman yangınlara da yol açabilecek ölçüde aşırı yüklenmeler yaşanıyor ve bunun sonucunda elektrik üretim tesisleri devreden çıkıyor. Tesislerin devreden çıkması, ABD’nin Kuzey eyaletlerindeki elektrik şebekesini dengesizliğe düşürüyor. Bu da ülkede kalıcı elektrik kesintilerinin ortaya çıkmasına yol açıyor. Kesintilerin bir bölümü ilk 24 saat içinde giderilebiliyor ancak bazı kesimlerde bu kesintiler haftalarca devam ediyor.

ELEKTRİKLER İKİ HAFTA KESİK!

Baz senaryoda 50 üretim tesisi devre dışı kalırken, şebekenin yüzde 90’lık kısmı ancak iki haftalık bir sürenin sonunda yeniden ayağa kaldırılabiliyor. Senaryoya göre, bu süreçte şehirler yaklaşık dört gün elektriksiz kalıyor. 100 tesisin üretim dışı kaldığı uç senaryoda ise şehirlerde ortalama 14 gün boyunca elektrikler kesiliyor. Uç senaryoya göre sistemin yeniden ayağa kaldırılması için gereken süre ise tam 4 hafta, yani yaklaşık bir ay...

ABD EKONOMİSİNE 1 TRİLYON DOLAR ZARAR

İki kurumun geliştirdiği senaryolara göre, siber saldırı sonucu yaşanancak büyük elektrik kesintinin ABD ekonomisine zararları da hesaplanıyor. Baz senaryoda 250 milyar dolara yaklaşan zarar, uç senaryoda ise bir trilyon doların üzerine çıkıyor.

EN ÇOK ZARARI TOPTAN VE PERAKENDE TİCARET GÖRÜYOR

Cambridge Üniversitesi Risk Araştırmaları Merkezi ile Lloyd'un ortak çalışmasına göre, siber saldırı sonucu oluşacak elektrik kesintilerinin ekonomik maliyetleri sektörel bazda da analiz ediliyor. Buna göre en büyük zararı, toptan ve perakende ticaret sektörleri görüyor. Oluşacak zararlar listesindeki en büyük ikinci kalemi ise kesintiler sonucu kamu hizmetlerinde yaşanacak aksamaların maliyeti oluşturuyor. Sanayi-üretim sektörü, konaklama ve gıda ile konutlar da siber saldırının en büyük zarara yol açacağı diğer alanlar olarak sıralanıyor.

SİGORTACILARA 70 MİLYAR DOLARLIK ZARAR FATURASI

Yapılan çalışmaya göre, elektrik şebekelerine yönelik olası bir siber saldırının yol açacağı ekonomik kayıpların sigorta sektörüne çıkaracağı fatura da oldukça ağır. Buna göre sigorta sektörü baz senaryoda 21 milyar doların üzerinde bir teminat ödemesiyle karşı karşıya kalaacak. Üç senaryoda ise bu rakam 70 milyar doların üzerine çıkıyor. 

...