Zorlu’dan hızlı şarj ağı: Elektrikli araçlara özgürlük!

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji CEO’su Başkanı Sinan Ak, elektrikli araçlar için 200 noktaya şarj istasyonu kuracaklarını, araç sahiplerinin sorunsuz...

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji CEO’su Başkanı Sinan Ak, elektrikli araçlar için 200 noktaya şarj istasyonu kuracaklarını, araç sahiplerinin sorunsuz şekilde Türkiye turuna çıkabileceğini söyledi. 

Türkiye’de sayıları henüz binli rakamlarla ifade edilen elektrikli araçlar yeterli şarj istasyonu bulunmadığı için şehirler arası güzergahlarda yaygın şekilde kullanılamıyor. Bu durum elektrikli araç alanların manevra alanını daraltırken, araç edinme isteğini köreltici bir etkide bulunuyor. Ancak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de elektrikli araç kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik çözümler geliştiriliyor. 

Zorlu Enerji çatısı altında faaliyet gösteren Zorlu Energy Solutions (ZES), Türkiye’yi elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonlarıyla donatmaya başladı. Zorlu Holding Enerji CEO’su Sinan Ak’ın verdiği bilgiye göre bugün itibariyle İstanbul, Bursa, Kocaeli, Bolu, Eskişehir, Balıkesir, Afyonkarahisar, Bilecik ve Uşak’ta 10 noktada ZES hızlı şarj istasyonu yer alıyor. 

200 İSTASYONA 10 MİLYON DOLAR 

ZES hızlı şarj istasyonu sayısı bu yılın sonuna kadar 25’e ulaşacak. Her istasyonda aynı anda dört elektrikli araç şarj edilebilecek. Sinan Ak, “10 milyon dolar yatırımla, 2019 sonuna kadar Türkiye sathına yayılmış, yaklaşık 200 noktada şarj istasyonlarımız olacak” ifadesini kullandı. 

ŞARJ SORUNU ENGELİ AŞILMALI 

Sinan Ak, Türkiye’de elektrikli araç sayısının çok düşük olduğunu belirterek “Bunun birinci nedeni, hızlı şarj istasyonu yok. Normal şarj istasyonları evlere ve ofislere de koyulabiliyor. Bunlar da şarj istasyonu olarak geçiyor. Ama gerçek anlamda şarj istasyonları hızlı şarj edebilen istasyonlardır. Hızlı şarj istasyonları olmadan elektrikli araçların araçları yoğun kullananlarca tercih edilmesi mümkün değil” dedi. 

KISIR DÖNGÜYÜ KIRMA İDDİASI 

Şarj istasyonu ve araç sayısı arasındaki tavuk-yumurta ikilemini ZES ile birlikte kıracaklarını ifade eden Sinan Ak şunları söyledi: 

“Tesla, bu konuya kendi şarj istasyonlarını kurarak çözüm bulmuş. Tabi bu bir nevi araç üreticilerinin akaryakıt istasyonu kurması gibi. Ama diğer otomobil şirketleri istasyon kurmuyor. Başkaları kursun istiyorlar. Çünkü hem maliyeti yüksek, hem de bu başka bir iş.”

BALKANLAR VE DOĞU AVRUPA’YA 

Hızlı şarj istasyonları ağı ZES ile Türkiye’nin yanı sıra Avusturya ve Polonya’ya kadar bütün Güneydoğu Avrupa ülkelerini kapsamak istediklerini belirten Sinan Ak, “Neden bu coğrafya? Çünkü orada şu anda elektrikli araç parkı çok sınırlı. Bu tür yerlerde yatırım yapmak bize daha mantıklı geliyor. Aslıda işin çok başındayız. Bu pazarlarda başlangıçta birer tane hızlı şarj ünitesi kurmak istiyoruz” dedi. 

BİR İSTASYON 30-40 BİN DOLAR 

Evlerde ya da ofislerde 300-500 dolarlık cihazlar ile elektrikli araçların şarj edilebileceğini ancak çok zaman alacağını vurgulayan Sinan Ak, “Asıl mesele, kullanım sırasında ortaya çıkan yeni şarj ihtiyacının hemen karşılanabilmesi, yani hızlı şarj. Hızlı istasyonların maliyeti ise 30-40 bin dolarlara ulaşabiliyor” diye konuştu. 

ŞARJ EKİPMANI VESTEL’DEN 

Zorlu Holding Enerji CEO’su Sinan Ak, elektrikli araçlara hizmet sunacak hızlı şarj istasyonları üretimi konusunda Vestel’in AR-GE çalışmaları yürüttüğünü belirterek “Bunu tamamlamak üzereler. Gelecek yıl seri üretime geçecekler. Biz de üretecekleri hızlı şarj istasyonlarını alıp kuracağız. Yani onlara pazar açıyoruz” diye konuştu. 

Mehmet KARA – ANTALYA