Zorlu Enerji’ye 330 milyon dolarlık kredi

Zorlu Enerji, elektrik alt yapı yatırımlarını gerçekleştirmek üzere finans kuruluşları ve yerel bankalardan 330 milyon dolar kredi sağladı.

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji, elektrik alt yapı yatırımlarını gerçekleştirmek üzere finans kuruluşları ve yerel bankalardan 330 milyon dolar finansman desteği aldı.

Zorlu Enerji, Şubat 2017 itibarıyla hisselerini devraldığı Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (OEDAŞ) faaliyetlerinde altyapı yatırımlarını gerçekleştirmek üzere aralarında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Dünya Bankası iştiraki olan Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) ve Hollanda Kalkınması Bankası'nın (FMO) olduğu itibarlı uluslararası finans kuruluşları ve yerel bankalardan toplam tutarı 330 Milyon USD karşılığı Türk Lirası’nı bulacak Proje Finansman Sözleşmeleri imzaladı.

KREDİNİN GERİ ÖDEMESİ DE TL ÜZERİNDEN OLACAK

Sağlanan kredi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Zorlu Enerji Mali İşler Direktörü Elif Yener, “Dünyanın en itibarlı uluslararası finansman kuruluşlarından Türk Lirası karşılığı sağladığımız ve geri ödemesini de Türk Lirası olarak gerçekleştireceğimiz krediye 110 Milyon Dolar karşılığı TL düzeyinde EBRD, 80 milyon Dolar karşılığı TL düzeyinde IFC, 65 Milyon Dolar karşılığı TL düzeyinde FMO katkı sunacak. Kalan tutar ise yerel bankalardan sağlanacak.”

YILLIK 30 BİN TON KARBON SALIMININ ÖNÜNE GEÇECEK

EBRD, IFC ve FMO gibi çok uluslu ve kalkınma bankalarının özellikle sürdürülebilir ve ekonomiye katkı sağlayan enerji projelerine kaynak ayırdığını belirten Yener şöyle konuştu, “Zorlu Enerji olarak geçtiğimiz yıldan bu yana Osmangazi Elektrik Dağıtım Bölgesi altyapılarının yenilenmesi için gerçekleştirdiğimiz 425 milyon TL düzeyinde yatırımı 2020 yılına kadar toplam 330 milyon dolar seviyesine çıkaracağız. Bu yatırımlarla Afyonkarahisar,  Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerimizin daha güçlü bir elektrik dağıtım altyapısına kavuşacak. Böylece Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. hem kaliteli hizmet sunacak hem de kayıp ve kaçak oranını da azaltarak sağlanacak verimlilikle yılda 40 bin ton karbon salımının önüne geçecek.”