Zorlu Enerji sürdürülebilirlikte çıtayı yükseltti

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Grubu, 2014-2015 döneminde elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payını yüzde 42’den yüzde 61’e yükseltirken,...

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Grubu, 2014-2015 döneminde elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payını yüzde 42’den yüzde 61’e yükseltirken, yerel istihidam oranını da yüzde 75’ten yüzde 84’e çıkardı. 

Zorlu Enerji Grubu, Sürdürülebilirlik Kurulu öncülüğünde hazırladığı GRI G4 seviyesindeki 4’üncü Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Rapor, Zorlu Enerji Grubu’nun 2014-2015 dönemine ilişkin ekonomik, çevresel ve sosyal alanlarda değer yaratan yatırımları, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ve sürdürülebilirlik vizyonunu içeriyor. Zorlu Enerji Grubu 4’üncü Sürdürülebilirlik Raporu’nun dünyada bu alanda kabul gören Küresel Raporlama Girişimi’nin (Global Reporting Initiative - GRI) Sürdürülebilirlik Raporlaması İlkeleri'nin son versiyonu olan G4 standardına uygun olarak hazırlandı.

Zorlu Enerji Kurumsal İletişim Müdürü Esra Çakır, Zorlu Enerji Grubu olarak sürdürülebilirlik çalışmalarını etkili ve geniş kapsamlı bir şekilde yönetmek üzere, Ekim 2015’te, Sürdürülebilirlik Kurulu oluşturduklarını belirtti. Kurulun, 4’üncü Sürdürülebilirlik Raporu’na liderlik ettiğini anlatan Çakır, “Grubumuz için sürdürülebilirlik konusunda öncelikli noktaları paydaşlarımızla birlikte belirleyerek yol haritamızı oluşturduk. Enerji sektörünün ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınlayan Grubumuzda, uzun yıllardır ortaya koyduğumuz yaklaşımımızı geliştirerek, ekonomi, çevre ve toplum için değer yaratmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

BİST’TE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GÖNÜLLÜSÜ

Sürdürülebilirliği enerjide arz güvenliği, rekabet ve çevre koruma ekseninde ele aldıklarını hatırlatan Çakır, Borsa İstanbul BIST 100’de işlem gören şirketlerin Ekim 2016 itibarıyla BIST Sürdürülebilirlik Endeksi kapsamında değerlendirileceğini belirterek, “Endekste yer almamız bu yıl zorunlu olmadığı halde gönüllü kategorisinde yer almak üzere başvuruda bulunduk. Zira uzun yıllardır sürdürülebilirlik bakış açısı, iş süreçlerimizin merkezinde yer alıyor. Ekim ayında açıklanacak endeksi büyük heyecanla bekliyoruz” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE

Günümüzde sosyal ve çevresel sorumlulukların da şirketlerin önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını aktaran Zorlu Enerji Kurumsal İletişim Müdürü Esra Çakır şöyle konuştu:  “Sürdürülebilirlik artık şirketler için kurumsal sosyal sorumlulukla sınırlı değil. Başta bizim gibi enerji şirketleri olmak üzere şirketlerin strateji ve iş süreçlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. Zorlu Enerji Grubu olarak, bu anlayışla hareket ediyor ve düzenli bir şekilde Sürdürülebilirlik Raporumuzu yayınlıyoruz.” 

MÜŞTERİLER DE İŞİN İÇİNE GİRECEK

Sürdürülebilirlik çalışmalarıyla iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratma, bilgi üretme ve paylaşmayı hedeflediklerini ifade eden Çakır, “Elektrik ticareti ve doğal gaz dağıtım alanlarındaki müşterilerimize güvene dayalı kesintisiz ve kaliteli hizmet verirken, bir yandan da çevre konusunda yaptığımız bilinçlendirme çalışmalarımızla sürdürülebilir bir gelecek için müşterilerimizin de katkı sunmaları için çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadesini kullandı. 

İNSANA VE ÇEVREYE YATIRIM

Faaliyetlerinden kaynaklanan karbon ayak izini 2010 yılından bu yana düzenli olarak hesaplayan Zorlu Enerji Grubu, 2014-2015 yıllarını kapsayan Sürdürülebilirlik Raporu’nda, toplam toplumsal yatırım miktarının 2012-2013 dönemine göre yüzde 171’lik bir artışla 3 milyar 106 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı. Sorumlu bir kurumsal vatandaş olarak imkanları kısıtlı yerel yönetimlere toplumsal hizmet sağlanması ve yerel halkın yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik faaliyetlerine destek olmayı amaçlayan Zorlu Enerji Grubu, köylere içme ve kullanma suyu temini, yol, kanalizasyon, yerel kültürel ve geleneksel etkinlik sponsorlukları gibi farklı alanlarda topluma katkı sunmak için çalışıyor. 

YENİLENEBİLİR VE YEREL KAYNAĞA AĞIRLIK 

Zorlu Enerji Grubu’nun 2014-2015 dönemi Sürdürülebilirlik Raporu’nda ön plana çıkan diğer gelişmeler şu şekilde:

- Zorlu Enerji’nin yurtiçinde yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi oranı % 42’den % 61’e yükseldi.

- Yerel istihdam oranı % 75’ten % 84’e çıktı.

- Türkiye’nin ulusal ölçekli ilk enerji eğitim proje olan “Enerjimiz Çocuklar İçin” projesi ile bugüne kadar 190 binin üzerinde çocuğun enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik konularında bilinçlenmesi sağlandı.

- Kişi başına İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi saati yüzde % 300 artışla 15 saat/yıl’a yükseldi.

- İklim değişikliği ile mücadelede piyasa mekanizmalarının rolünü inceleyen, küresel ölçekteki tek raporlama platformu CDP’de Zorlu Enerji, 2014 yılında, Karbon Saydamlık Liderliği Endeksi’nde en yüksek puana sahip %10’luk gruptaki beş şirketten biri oldu. Karbon Saydamlık Projesi’nde gönüllü raporlama yapan ve dereceye girerek Karbon Saydamlık Liderliği ödülünü alan tek enerji şirketi oldu.

- Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI) 2014 Enerji Ödülleri’nde; Gökçedağ RES ve Kızıldere II JES projeleri, enerji verimliliği, sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk ve yerli katkı kullanma payı ile iki ödüle layık görüldü.

- Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) tarafından 2-3 Nisan 2015 tarihlerinde düzenlenen II. İstanbul Karbon Zirvesi’nde Zorlu Enerji Grubu tarafından Düşük Karbon Kahramanları ödülü aldı.

- Enerji sektörünün liderlerini buluşturan 5. Türkiye Enerji Zirvesi’nde Zorlu Enerji, kurumsal sorumluluk performansıyla “Altın Voltaj” ödülünün sahibi oldu. 

Zorlu Enerji’nin 2014-2015 dönemini içeren 4’üncü Sürdürülebilirlik Raporu’na www.zoren.com.tr adresinden ulaşılabiliyor.