Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Genel Müdürü Ali Kındap, Endonezya’da jeotermal enerji çalışmaları yürütmek üzere bir ofis açacaklarını açıkladı.
Türkiye jeotermal yatırımında önemli bir yere sahip olan Zorlu Enerji, Asya’nın ada ülkesi Endonezya’da da çalışmalar yürütmek üzere bir ofis açacak. Zorlu Enerji Genel Müdürü Ali Kındap, JESDER tarafından Ankara’da düzenlenen GT’2018 Türkiye Jeotermal Çalıştay ve Kongresi’nde yaptığı değerlendirmede fırsatları ve iş imkanlarını yerinde takip etmek için Endonezya’da bir ofis açacaklarını kaydetti. Zorlu Enerji olarak Türkiye’de 2020 yılı hedefi olan 500 MW kurulu güce ulaşmak için çok çalışarak 305 MW’lık kurulum gücüne ulaştıklarını kaydeden Kındap, “Ciddi anlamda bilgi ve deneyime sahip olduk. Kabımıza sığmaz hale geldik ve bunu başka ülkelerle de paylaşma anlamında da adımlar atmak istiyoruz. Bu çalışmalar başladı ve biz de şirket olarak Endonezya’da ofis açarak başlayacağız.” dedi.
Çalışmaları yerinde yönetmenin daha efektif olduğuna dikkat çeken Kındap, “Değişik yatırım modelleri düşünüyoruz. Hem yatırımcı hem de EPC olarak yer almak istiyoruz. Proje bazlı değerlendireceğiz. Oranın ülke şartları daha pahalı çünkü ada ülkesi. Adalar arası lojistik maliyetleri çok yüksek. Yatırımcılarında da ciddi bir girişimcilik ruhu var. Endonezya’da lokal bazda bazı hizmetler gelişmemiş, bunları çok uzaklardan getirmek zorundasınız. Bu nedenle maliyetler yüksek.” açıklamasında bulundu.
YEKDEM’İN DEVAMINI ÖNERİYORUZ
2020 sonrasında da jeotermal enerjiye verilen desteğin devam etmesini beklediklerini ve
bunun olması halinde daha yeni ilave kapasitelerin olacağını ifade eden Kındap, YEGM Müdürü Oğuz Can’ın açıkladığı üzere konunun bir iki ay içinde netleşmesi sonrasında Zorlu Enerji olarak planlarını ortaya koyacaklarını belirtti.
Ayrıca hibrit projeler konusunda bazı örnek projeler hazırladıklarını ancak sürecin ağır ilerlediğini ifade eden Kındap, “Hibrit konusunda açık bir yönetmeliğin olmaması oradaki potansiyel konusunda bir belirsizliği getiriyor. Aslında yasa engel değil ama yürütme konusunda önünüzü açmıyor. Bu nedenle dernek (JESDER) adı altında bir takım girişimlerde bulunduk. Bazı örnek projeler hazırladık ama süreç biraz ağır ilerliyor. Zannediyorum onlar sonuçlanmadan kamu tarafında yeni bir düzenleme gelecek.” dedi.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/ ANKARA