Zaimler: YEKDEM maliyeti aylık değil uzun vadeli ele alınmalı

TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, YEKDEM’i Nisan Mayıs gibi rekor yenilenebilir elektrik üretilen aylardaki maliyetlerine bakarak eleştirmenin doğru olmadığını ve konuyu uzun vadeli ele almak gerektiğini söyledi.

Enerji Günlüğü - TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, YEKDEM’i Nisan Mayıs gibi rekor yenilenebilir elektrik üretilen aylardaki maliyetlerine bakarak eleştirmenin doğru olmadığını ve konuyu uzun vadeli ele almak gerektiğini söyledi.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezinin (IICEC) düzenlediği "Sürdürülebilir Enerji ve Yeni Gerçeklik" başlıklı webinarda konuşan TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, son dönemlerde YEKDEM ile ilgili çok konuşulup yazıldığını hatırlatarak, bu konuda bir öngörü zorluğu olduğuna dikkat çekti. 

Zaimler, “YEKDEM hem elektrik üretiminde yerli kaynakların payının arttırılması hem de uzun vadede elektrik üretim maliyetlerinin aşağı inmesine hizmet eden bir mekanizma. YEKDEM santrallerine kilovatsaat başına bir teşvik veriliyor, ki o ayki yenilenebilir üretimine bağlı. Sadece bizim Nisan Mayıs gibi rekor yenilenebilir elektrik ürettiğimiz aylardaki YEKDEM maliyetlerine bakarak YEKDEM’i eleştirmek doğru değil. Ki YEKDEM’in maliyeti arz ve talebin karşılaştığı yerde oluşan bir piyasa takas fiyatıyla birlikte düşünülmesi gereken bir unsur. Tüketicinin nihai maliyeti bu şekilde oluşuyor. Bunu aylık değil biraz uzun vadeli düşünmek lazım. Burada bir öngörü zorluğu olduğunun farkındayız ama bunun da çözümü ikili sabit fiyatlı uzun dönemli anlaşmalarda. Bu günkü piyasalarımız da buna imkan veriyor” ifadesini kullandı.

TÜKETİCİ KAMU ODAĞINDAN ÇIKIP ENERJİ SEKTÖRÜNÜN ODAĞINA KONUMLANMALI

Zaimler konuşmasında ayrıca enerji sektöründe bilinçli tüketicinin olmasının çok önemli olduğunun altını çizdi. TÜSİAD’ın en önemli sanayi tüketicilerinden biri olduğunu belirten Zaimler, “Bugün tüketicinin kamunun odağından çıkıp enerji sektörünün odağına konumlanması gerektiğini görüyoruz. Çünkü tüketicilerimizi sübvanse ettiğimiz zaman kamu kaynakları üzerinde sürdürülebilir olmayan bir mali yük oluşturuyoruz ve bugün bu yükün finansal piyasalara etkisiyle yatırımlar ve büyümeler negatif etkileniyor. Tüketicinin enerji sektörüne sadece düşük maliyet kalemi olarak bakması yerine burada yatan değeri teknoloji ve iklim odağındaki değişimi ve bunun maliyetini desteklemesi lazım” dedi. 

ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA GÖRDÜK

Zaimler, salgın döneminde enerji talebinde daralma yaşandığını fakat toparlanmanın başladığını ifade ederek, "Kovid-19 salgınıyla iklim ve dijitalleşme konuları sektörün genelinde daha üst sıralarda konuşulmaya başlandı. Enerji verimliliği burada en önemli büyüme alanı olarak ortaya çıkıyor. Enerji altyapısının sağlandığı bir yenilenebilir enerji yine olmazsa olmazlarımız. Bu süreçte öngörülebilirlik ve sürdürülebilirliğin önemini de bir kez daha gördük." diye konuştu. 

VERİMLİ BÜYÜMENİN ANAHTARI DOĞRU ENERJİ DÜZENLEMELERİ

Pandemi döneminde enerji sektörünün hayatın devamı için stratejik önemini bir kez daha gördüğümüzü belirten Zaimler, “Yani özet olarak bu kriz bize gösterdi ki enerjiyi yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreye uyumlu bir şekilde üretmek ve tüketmek için yapılacak düzenlemeler ülkemizin verimli büyüme hedeflerine ulaşmasında da anahtar rol oynayacaktır” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü