Enerji Günlüğü - Yunanistan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının egemenlik haklarını doğrudan ihlal ettiğini öne sürdü ve "gerekeni yapacağını" açıkladı.
Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yapacağı sondaj faaliyetleri kapsamında, Türkiye'nin Antalya’nın Kaş ilçesinin hemen karşısında bulunan Meis Adası’nın güneyi ve doğusunda NAVTEX ilan etmesi ardından gerilen Yunanistan Türkiye ilişkilerinde yeni açıklamalar devam ediyor. Yunanistan hükümeti, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Yunanistan'a ait adaların güneyinde petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine devam etme adımını "egemenlik haklarının ihlali" olarak niteleyerek karşı "egemenlik haklarını savunmak için ne gerekiyorsa yapacakları" açıklamasında bulundu.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin ilan ettiği araştırma sahasının kısmen kendi kıta sahanlığına girdiğini iddia ederek egemenlik haklarının ihlal edilmemesi yönünde uyarı yapmış, Türkiye ise Yunanistan'ın kıta sahanlığı iddiasının "uluslararası hukuka, içtihada ve mahkeme kararlarına aykırı" olduğunu belirtiyor.
YUNANİSTAN DONANMASININ HAZIRLIK SEVİYESİNİ YÜKSELTTİ
Yunanistan ile Türkiye arasındaki sondaj geriliminin sürmesi üzerine Yunanistan Ege Denizi'ne savaş gemilerini konuşlandırmış ve donanmasının "hazırlık seviyesini yükseltmişti. Yunan tarafı, gelişmeler üzerine harekete geçerek gemilerini ve uçaklarını Navtex ilan edilen Meis – Rodos arasına doğru harekete geçirdi. Yunan jetleri de önleme yapmak amacıyla bölgeye doğru ilerlerken Yunan Genelkurmay Başkanı, Kıbrıs ziyaretini yarıda kesip Atina’ya döndü.
Yunanistan, Meis, Karaada ve Fener Adası'nın bir "takımada" oluşturduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne göre takımadalar, karasuyunun ötesinde deniz yetki alanlarına sahip olabiliyor. Türkiye’den bazı uzmanlar ise Meis, Kaarada ve Fener Adası’nın hukuki olarak tam etkili birer ada değil kaya olduğunu, takımada oluşturamayacaklarını söylüyor. Kaarada ve Fener Adası’nın mülkiyetlerinin tartışmalı olduğunu ve ters tarafta kaldıkları için de herhangi bir deniz alanı üretemeyeceklerini kaydediyorlar.
AB’DEN YENİ ÖNLEMLER SİNYALİ
AB, Türkiye’nin faaliyetlerini defalarca kınadı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell hafta başında yaptığı açıklamada Türkiye’ye karşı yeni önlemler alınabileceğini duyurarak, "Kıbrıs'ın talebi doğrultusunda mevcut yaptırımlar çerçevesinde listeye ek yapılması konusunda çalışmalar da sürecek" demişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da "Türkiye'nin Avrupa Birliği sularındaki ihlalleri cezasız bırakılamaz" açıklamasını yaparak Türkiye'ye daha fazla yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass da, AB-Türkiye ilişkilerinde ilerlemenin ancak Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki adımlarını sonlandırması halinde mümkün olabileceğini açıklamıştı.