Enerji Günlüğü - Türkiye Enerji Sanayi Birliği TESAB tarafından düzenlenen Enerji Stratejileri Konferansı 2024 (ESK2024) Ankara’da başladı. Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Konferans Salonu’nda yapılan toplantının açılışında konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 20 bin MW’dan fazla lisans verdiklerini belirterek, lisans alamayanların enerji sektörünü ve karar alma süreçlerini yeterince bilmediklerini söyledi.
Düzenleyici kurumlarının, hedeflerinin gerçekleştirilmesi yönünde birtakım çalışmalar yapması gerektiğini kaydeden Mustafa Yılmaz, "Biz de EPDK olarak ülkemizin enerjisini her gün nasıl daha ileriye götürebilirizin gayreti içindeyiz. Tabii burada Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (#BTK) enerji ile ilgili bir toplantı yapmak aslında enerjimizin ne kadar yüksek olduğunu göstermesi açısından da önemli. Bazen yaptığımız faaliyetleri düzenlemeleri veya enerjideki başarılarımızı anlatamadığımız için burada bu toplantıyı yapmak anlamlı" dedi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun uzun süredir hem kurul üyesi hem başkanı olarak görevde bulunduğunu hatırlatan Mustafa Yılmaz şunları söyledi:
"Tabii başka avantajlarımız da var: Enerji Bakanımız (Alparslan Bayraktar) ile uzun süre EPDK’da çalıştık. Bakan Yardımısı olarak çalıştı. Bunun büyük avantajını yaşıyoruz. Hemen her türlü kararlarımızda Bakan ve Bakanımızın belirlemiş olduğu arkadaşlarla, Bakan Yardımcıları ile genel müdürler ile konuları en küçük etki analizlerini bile yaparak, alacağımız kararların sektöre nasıl katkılar sağlayacağını değerlendiriyoruz. Kararlarımızı negatif tarafları var mı yok mu diyerek alıyor, başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Bazen bizi eleştiriyorlar.”
“SAHADA HARIL HARIL ÇALIŞILIYOR”
Enerji Stratejisi konusunda çok ayrıntıya girmeyeceğini kaydeden Yılmaz, “Bunu Sayın Bakanımız devamlı açıklıyor. Geçen yıl aldığımız kararlarla yenilenebilir enerjide dönüşümü nasıl sağlayabilirizin kararını verdik. Bakanımızla birlikte 30 bin MW’ye yakın lisans süreci verme sürecine girdik. 20 bin küsurluk kısmını verdik. Pandemi gibi pek çok sıkıntı varken, enerjide ciddi bir hareketlilik ve istihdam var, sahada harıl harıl çalışılıyor" diye konuştu.
LİSANS ALAMAYANLARIN ELEŞTİRİLERİ
EPDK Başkanı, elektrik üretim lisanslarının verilme şekline yönelik eleştiriler geldiğini ifade ederken, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Lisans başvurusunda başarısız olanlar, birtakım başarısız insanlar yaptığımız birtakım lisanslara, düzenlemelere birtakım eleştiriler yapıyor. Bu eleştirileri yapanların da şöyle bir özelliği var, enerjiyi bilmiyorlar. Bu kararları alırken hangi süreçlerden geçiyoruz, nasıl düzenlemeler yapıyoruz bilmiyorlar. Biz Ali’ye Veli’ye göre düzenleme yapmıyoruz. Şartları koyuyoruz, kim bunları yerine getirirse, lisansını veriyoruz."
"BİZİM İŞİMİZ LİSANS, TESİS SATMAK DEĞİL"
Lisansları vermek için ihale açılması yönündeki önerilere de değinen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bu önerilere "İhale açsaydınız (lisans vermek için) şu kadar gelir elde edilirdi diyorlar. EPDK’nın görevi lisans satmak, tesis satmak değil. Enerji gücünü ne kadar arttırırız, tüketiciye ne kadar arz güvenliği içinde sağlıklı şekilde enerjiyi ulaştırırız diye çalışıyoruz" karşılığını verdi.
"ABDESTİMİZDEN ŞÜPHEMİZ YOK..."
Eleştirilerle ilgili değerlendirmelerini sürdüren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz "Abdestimizden şüphemiz yok, Allaha hamdolsun. Bu düzenlemeleri yaparken negatif unsur bulurlarsa eleştirsinler. Sektörden bazıları lisans alamadı diye kurumu eleştirmelerini doğru bulmuyorum. Yolumuza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"GİRİŞİMCİLERİ ÇANTACI, PROJECİ DİYE AYIRMIYORUZ"
Türkiye'nin yenilenebilir alanındaki gücünü arttırıp 2053 sıfır karbon hedeflerini gerçekleştirmek için hızlı adımlar atmak zorunda olduğunu vurgulayan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, "Sosyal medya mecralarına bakarak karar almadık, almıyoruz, almayacağız. Hatta biz onlara da kulak tıkıyoruz. Eğer onlarla uğraşırsak, başarılı yol alamayız. Nasıl istişarede bulunacağımızı biliyoruz. Bakanlığımızla etki analizlerini yaparak bu santralleri nasıl hızlı şekilde Türkiye’ye kazandıracağımızın derdindeyiz. Yatırımcının elinde (projeler, lisanslar) değilmiş, kimin elinde? Kim yatırımcı kim değil nasıl ayıracağım? Kanunda şartlar var. Efendim, çantacıymış. Çantacı, projeci, yatırımcı diye ayırmıyoruz. Yarınki ürettiğim enerji bugünkünden fazlaysa kardayım. Eksikse zarardayım. Biz bu motto ile yolumuza devam ediyoruz, edeceğiz.”
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü