Yılmaz: Türkiye’de artık çatı pazarı açıldı

Deniz Leasing Yöneticisi Başar Yılmaz, finans sektörü açısından bugün artık Türkiye’de çatı pazarının açıldığını söyledi.

Enerji Günlüğü - Deniz Leasing Yöneticisi Başar Yılmaz, finans sektörü açısından bugün artık Türkiye’de çatı pazarının açıldığını söyledi.

12. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı (Solarex İstanbul) kapsamında GÜNDER’in düzenlediği “Güneş Enerjisinin Sürdürülebilirliğini Sağlamak: Geleceğe Yönelik Projeksiyonlar” başlıklı panelde sektöre yönelik durum değerlendirmesi ve beklentiler paylaşıldı. Moderatörlüğünü Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara’nın yaptığı panelde konuşan Deniz Leasing Kurumsal, Ticari Satış ve Proje Finansmanı Yöneticisi Başar Yılmaz, firmaların ödemeyecekleri elektrik faturasını nakit akışlarına artı yazarak onlara çatı pazarındaki yatırımın ne kadar fizibıl olduğunu anlatabildiklerini belirterek, “Bugün artık Türkiye’de çatı pazarı açılmıştır diyebiliriz” dedi. 

Yılmaz, çatı pazarında aktif finansör olarak yer almak istediklerini ve aldıklarını belirterek, çatıya yapılan bir GES projesinin dönüş süresinin altı yıla kadar düşmüş durumda olduğunu kaydetti. Yılmaz, “Bugün artık Türkiye’de çatı pazarı açılmıştır diyebiliriz. Onun da zorlukları var elbette. Çatı pazarı feed-in-tarrifle şebekeye satış yapmaktan biraz daha farklı bir yerde duruyor. Çatıda firmaların ödemeyecekleri elektrik faturasını nakit akışlarına artı yazarak onlara çatı pazarındaki yatırımın ne kadar fizibıl olduğunu anlatabiliyoruz” dedi.

YENİLENEBİLİRDE BANKACILIK RİSKİ SIFIR

Başar Yılmaz, bugün resmi rakamlarla bankacılık sektörünün sorunlu alacaklarının %4’ü geçmiş durumda olduğuna dikkat çekerek, leasing şirketlerinin sorunlu alacaklarının da toplam alacakları arasında yüzde 7’lere geldiğini ve önümüzdeki dönemde de %10’lara yaklaşmış olacağını söyledi. Kendi yönettikleri GES portföyünde ise bu oranın sıfır olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Yani biz yenilenebilir enerjide herhangi bir alacak sorunu yaşamıyoruz. Bu alanda sorun elbette yaşanabilir ama biz sorun yaşamıyoruz. Bu bizim için önemli bir veri” dedi.

FİNANSMANDA ÖZKAYNAK VAZGEÇİLMEZ BİR UNSUR

Yaklaşık beş yıldır lisanssız GES projelerini fonladıklarını belirten Yılmaz, her yatırım için Türkiye’de belli zorluklar olduğunu ve bu zorlukların başında da özkaynak temininin geldiğini söyledi. Yılmaz, “Bir yatırım için bizim açımızdan özkaynak vazgeçilmez bir unsur. Özellikle lisanssız saha ges yatırımları için söyleyelim. Özkaynaksız bir yatırım hem geri dönüşü itibariyle hem faiz maliyeti itibariyle olabilecek en yüksek maliyetli projedir” dedi. 

Portföylerinde 150 MW’a varan bir lisanssız saha GES projesi olduğunu belirten Yılmaz, bugün 5000 MW’ı geçen güneş kurulumlarının en az 2250 MW civarı projenin bankalar ve leasing şirketleri tarafından fonlandığını söyledi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü