Enerji Günlüğü – EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, dün geceyarısı itibariyle sona eren tavan fiyat uygulamasının hedefine ulaştığını söyledi.
Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, NTV’de soruları yanıtladı. Yılmaz, Şubat ayında başlatılan ve dün gece yarısı itibariyle sonlandırılan akaryakıtta tavan fiyat uygulamasının amacına ulaştığına dair ciddi bir kanaat sahibi olduğunu ifade etti.
Durup dururken enerji piyasasına müdahale etmediklerini, ama serbest piyasanın bozulduğu durumlarda, tüketicinin haklarının ihlal edildiğini düşündükleri durumlarda geçici olarak yasal haklarını kullandıklarını vurgulayan Yılmaz,“Piyasaya yön ve sinyal vermek için sapmış olan fiyatlara müdahale ettik. Amacımıza ulaştığımıza dair ciddi kanaat sahibiyim.” dedi.
Yılmaz, enerji piyasası sağlıklı bir piyasa olana kadar bu uygulamaya devam edeceklerini ve gerektiği halde de yeniden devreye gireceklerini de sözlerine ekledi.
BUGÜNKÜ ZAMLAR SAĞLIKSIZ FİYATLAMA DEĞİL
Uygulamanın sona ermesinin ardından henüz ilk günde olduğumuza dikkat çeken Yılmaz, akaryakıt şirketlerinin tavan fiyat uygulamasının kalkmasından hemen sonra yaptığı zamların 4 ile 6 kuruş 3 ile 5 kuruş arasında olduğunu ve sağlıksız bir fiyatlama olmadıklarını söyledi.
Akaryakıt fiyatlarına döviz fiyatlarının yansımaları olduğunu da hatırlatan Yılmaz, “Sektörümüzün mağdur olmasını istemiyoruz ama zalim de olmasını da istemiyoruz. Adil noktada fiyatların oluşmasını istiyoruz. Makul bir bantta seyretmesini istiyoruz.” dedi.
PETROL İLE AKARYAKIT FİYATLARI DOĞRU ORANTILI DEĞİL
Petrol fiyatlarının neden yeterince akaryakıt fiyatlarına yansımadığı sorusu üzerine Yılmaz, tüm emtiada olduğu gibi
akaryakıt fiyatlarının da sadece hammadde olarak belirlenmediği, işçilik, vergi vs. benzeri bazı farklı maliyetleri olduğunu söyledi.Bu nedenle de ham petrolün girdi fiyatının otomatik olarak fiyatlara yansımasını beklemenin ekonomik olarak çok mantıklı olmadığının altını çizdi.Bu durumu çeşitli maliyetlerle örneklendiren Yılmaz, “Binlerce işçinin maliyeti ham petrol düşünce düşmüyor. Vergiler düşmüyor veya yükselmiyor. Doğru orantılı bir ilişkiden söz etmek çok ekonomik bir yaklaşım değil.” dedi.
ELEKTRİK KESİNTİSİNİN NEDENİ BUGÜN DAHA NETLEŞECEK
31 Mart’ta Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisinin iletim sisteminin çökmesinden kaynaklandığını ve tamamen TEİAŞ ın sorumluluğunda bir durum olduğunu ifade eden Yılmaz, kendilerinin arızaları ve yaptırımları takip ettiklerini, TEİAŞ’ın fiyatlarını belirlediklerini belirtti.
Yılmaz, TEİAŞ’tan elektrik kesintisiyle ilgili bir savunma istediklerini belirterek, Bir işletme hatası mı, yatırım hatası mı personel hatası mı bilmek istediklerini ve bugün öğleden sonra bu konuda bir bilgi alışverişimiz yapacaklarını ve daha tatmin edici bir bilgi verileceğini umduğunu ifade etti.
ENERJİ İHALE SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Sanayi büyümesine paralel bazen elektrik dağıtımı yapamayabildiklerini söyleyen Yılmaz, tüm Türkiye’yi etkileyen enerji yatırımlarıyla ilgili ihale sisteminin de gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Mesela emlak sektöründe ucuz tekliflerde ihaleyi vermekten vazgeçilebildiğini, bu sistemin enerji sektöründe de dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.
DOĞALGAZA GEÇİŞ EPDK İLE HIZLANDI
Ülkemizin doğalgaza geçisinde EPDK kurulduktan sonra çok hızlı yol alındığını ve bundan gurur duyduklarını belirten Yılmaz, bugün devlet yatırımı olmadan 70 ile doğalgaz götürüldüğünü, on senede gerçekleşen bu rakamın ciddi bir rakam olduğunu ifade etti. Yılmaz, “6 ilimize de bu sene gelecek, kaldı 5 ilimiz. Bu da bizden kaynaklanmadı. Özel sektör burayı fizibıl görmedi ve teklif vermedi. Bütün vatandaşlarımız gibi bazı köylerimiz de bunu istiyor. Buralarda da devlet gerekli yatırımları yapacak. Biz de bunun uygulanmasına yönelik ilgili düzenlemeleri hazırlıyoruz.” dedi.
ENERJİ DÜZENLEMESİNİN OLİMPİYATLARI
Bu sene Mayıs ayında Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı ‘Dünya Enerji Düzenleyicileri Forumu’nun çok önemli olduğunu ve bu foruma enerji düzenlemesinin olimpiyatı diyebileceğimizi ifade eden Yılmaz, dünya enerji düzenleyicilerinin bir araya gelerek dünya enerji geleceğine ciddi katkı sağlayacakları bu forumun Türkiye’nin bölgesel bir güç olduğunun da teyidi olacağını belirtti.
Sabiha KÖTEK