Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , "1980'de askeri darbe olmasaydı Türkiye nükleer santralle 30 yıl önce tanışacaktı" dedi. Nükleer santral konusundaki gecikmenin Türkiye'nin aleyhine olduğunu belirten Yıldız, sadece 20 yıldaki kaybın 72 milyar dolar olduğunu açıkladı.
"1998'DE EN KÖTÜSÜ KABUL EDİLSEYDİ BİLE TÜRKİYE DAHA AVANTAJLI OLURDU"
Türk-Amerikan İş Konseyi heyetini kabulünde konuşan Yıldız, Türkiye'de daha önce kurulamayan nükleer güç santralleri için değerlendirmelerde bulundu. Yıldız, "1998 yılında üçlü koalisyon hükümetinde eğer Türkiye 3 tane teklifin en iyisini değil en kötüsünü dahi tercih etmiş olsaydı şu anda Türkiye daha avantajlı olurdu" diye konuştu.
DARBEDEN 1 GÜN ÖNCE İŞ YOĞUNLUĞU NEDENİYLE ERTELEMŞTİ
12 Eylül 1980 tarihinden sadece 1 gün önce iş yoğunluğu sebebiyle ertelenen ve darbe yüzünden bir daha imzalanamayan nükleer santral anlaşmasının bedeli ağır oldu.
72 MİLYAR DOLAR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, işte bu süredeki kaybı açıkladı. Yıldız, "Yalnızca 4 ünitelik nükleer güç santralinin doğal gazla ilgili ithalatı 3,6 milyar dolar civarında azalttığını biliyoruz..Bunu çarpıp bölersiniz 10 yılda 36, 20 yılda 72 milyar dolarlık bir kalemdir. Her 10 yılda bir gelen askeri darbeyle bu siyasi sürecin kesintiye uğratılması böyle bir projenin iradesine irade koymayı ortadan kaldırıyor" diye konuştu. Yıldız, görüşmede nükleer santrallerle ilgili bir kez daha kararlılık vurgusu yaptı. Türk-Amerikan İş Konseyi heyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile de görüştü. Gündemdeki konu Amerika ile Avrupa arasındaki serbest ticaret anlaşması oldu. Davutoğlu; konuk heyete transatlantik serbest ticaret alanına Türkiye'nin de dahil olması konusunda bilgi verdi.
HEDEF 50 MİLYAR DOLAR
Türk-Amerikan İş Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri de büyük önem taşıyan bu projenin yakından takip edilmesi gerektiğini ifade etti. 20 milyar dolarlık Türk-Amerikan ticaret hacminin, 50 milyar dolar'a yükseltilmesi hedefleniyor.