Yıldız`dan İsrail`e: Barış yoksa enerji projesi de yok

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İsrail’e jet yakıt satılmadığını vurgulayarak, İsrail kalıcı ateşkesi bütün...

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İsrail’e jet yakıt satılmadığını vurgulayarak, İsrail kalıcı ateşkesi bütün yönleriyle tesis etmedikçe enerji projelerinin gerçekleştirilmeyeceğini söyledi.

Türkiye Enerji Vakfının Meyra Palace Otelde düzenlediği, Akdeniz Enerji Perspektifleri 4. OME Raporu Lansmanına gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, , İsrail’e jet yakıt satılmadığını vurgulayarak, İsrail kalıcı ateşkesi bütün yönleriyle tesis etmedikçe enerji projelerinin gerçekleştirilmeyeceğini söyledi.

İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden taşınmasına yönelik anlaşmanın yeniden gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki bir soru üzerine Yıldız, "Enerji kalemlerini her zaman olduğu gibi bir barışın gerekçesi olarak kullanmaya gayret ediyoruz. Ülkemizin milli siyaseti bunun üzerine kurulu. Ama kalkıp da kalıcı barış oluşmaksızın, bütün taraflarıyla beraber istenilen şartlar oluşmaksızın herhangi bir enerji projesini gerçekleştirmek söz konusu olmaz. Şu anda orada bir insanlık dramı yaşandı ve çok çabuk unutuluyor bunlar. Yalnızca basında bir haftadan bu yana haber olmaması bizim zihnimizi diri tutmamıza mani değil. Şu anda insanlık dramı hangi gerekçeyle oluşturulduysa o gerekçeyle beraber kaldırılacak ve İsrail kalıcı ateşkesi bütün yönleriyle beraber orada tesis etmiş olacak ki enerji projelerini gerçekleştiriyor olalım." yanıtını verdi.

HUKUK DEVLETİYİZ, HERŞEY ORTADA

Taner Yıldız, İsrail'e jet yakıtı ihraç edildiğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, "İhracatla alakalı bir kalem yapılmamıştır. Bunun altını kalın çizgilerle çizerek bir kez daha söylüyorum. Siz eğer Lufthansa Havayollarına poğaça, sandviç yüklüyorsanız bunu nasıl muhasebeleştireceksiniz? Bu ancak ihracat kalemi olarak görünüyor orada. Kendi üretiminiz ve tüketiminiz olarak göremezsiniz oradaki kalemi. Sivil havacılıkla alakalı, bir uçağın burada yakın ikmali yapmış olmasını ihracatmış gibi göstermek isteyenlerin maksatlarının başka olduğunun bir kez daha altını çizmek isterim. İhracat yapılmamıştır diye net bir şekilde söylüyoruz. Bu ülkenin bir bakanı söylüyor. Aksinin ispat edilmesine de davet ediyor. Buna rağmen yalnızca bir cümle ile geçiliyor. Bu olmaz. Biz olanı söylüyoruz miktarlarıyla beraber." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu ve muhasebesinin resmi olduğunu dile getiren Yıldız, "O yüzden bütün hesaplarımız ortada. Yakıt ikmali yapmış uçaklara burada tankerle yüklenip de ihracat yapılmış muamelesi yapmak herhalde başka maksatlara matuftur diye düşünüyoruz" diye konuştu.