Yıldız: TTK`nın topyekün özelleştirilmesi sözkonusu değil

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TTK'nın topyekün özelleştirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.Genel Maden İşçileri...

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TTK'nın topyekün özelleştirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci'yi ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TTK'nın topyekün özelleştirilmesi, topyekün satılması diye bir şeyin söz konusu olmadığını belirterek, kurumun zarar etmesine rağmen yerli olduğu için kömür çıkarmaya devam edileceğini söyledi.

TTK satılıyor, özelleştiriliyor' gibi söylemler duyduğunu da belirten Bakan Yıldız, 'Böyle bir şey söz konusu değil. Buradaki iyileştirme, rehabilitasyon çalışmalarının bu tarzda siyasi malzeme olarak kullanılması doğru değil. Sayın Başbakanımız da geçen hafta buradaki mitinginde açıkladı. TTK'nın topyekün özelleştirilmesi, topyekün satılması diye bir şey söz konusu değil. Biz damar kalınlıkları 3-3.5 metreye kadar olan yerlerde mekanizasyon ve iyileştirme çalışmalarına devam edeceğiz. Bu işçimizin de işini kolaylaştıracak' dedi.

İŞÇİ ALIMINDAN ÖNCE REHABİLİTASYON YAPILMALI

Demirci'nin, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda 14 bin norm kadro olduğunu, ancak 9 bin kişinin çalıştığını belirterek işçi açıklarının giderilmesini istemesi üzerine Bakan Yıldız, norm kadro çerçevesinde işçi alımını sağlamak için kurumda önce rehabilitasyon ve iyileştirme yapmaları gerektiğini söyledi.

Şu anda 250 dolara mal ettikleri kömürün tonunu 81 dolara sattıklarını söyleyen Bakan Yıldız, "Şu anda biz TTK'da 'Var' ı paylaşmıyoruz. İşçi kardeşlerimizle, işveren, kamu, özel sökterle 'Yok' u paylaşıyoruz. Bir zarar söz konusu. Olsun, yerli kömürümüzdür, biz bu kömürümüzü çıkartmaya inşallah devam edeceğiz. Jeolojik olarak 1.3 milyar ton taşkömürü rezervimiz var. 500 milyon tonun üzerinde görünür kömürümüz var. Bizim bunu Zonguldak ve Türkiye ekonomisine kazandırmamız lazım. Ama 4 yıl önce 450 milyon lira civarında olan zararımız bugün 580 milyon liraya çıktı. Yarın 700 milyon liraya çıkar. Yani zemini, temelini daha sağlam bir şekilde kurmamız lazım ki işçi kardeşlerimiz rahat bir şekilde çalışsın. Birim başına düşen maliyetin daha aşağılara düşmesi zararın büyümesini engellemez" dedi.

Geçen yıl kurumda üretilen 1.3 milyon ton civarında kömürün az olduğunu ve arttırılmasını kaydeden Yıldız, bu artışın daiş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması kaydıyla yapılması gerektiğini ifade etti.

İŞÇİ ÜCRETLERİ İÇİN MAHKEME KARARI BAĞLAYICI

Demirci'nin, 2 asrgari ücret uygulamasında da mahkeme kararının uygulanmasını talep etmesi üzerine Yıldız, mahkemenin kararının ise kurumlar için bağlayıcı olduğunu ve İşçi lehine her türlü düzenlemeye makul şartlarda taraf olduğunu belirterek, "İşçi kardeşlerimizin kazandığı para benim aldığım ücretten daha helal. Bunu daha önce maden ocağına girdiğimde de söyledim, şimdi de söylüyorum. Biz yerli kaynaklarımızı, yenilenebilir kaynaklarımızı, yerli kömürümüzü Türkiye ekonomisine kazandırmaya devam edeceğiz" dedi.