Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin altıncı büyük enerji kaynağının tasarruf olduğunu söyledi.
UEVF 2013 - 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu İstanbul'da başladı. Etkinliğin açılışında konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, enerji verimliliği konusunda tolumun her kesimi açısından kat edilecek çok mesafe olduğunu söyledi. Dünyadaki teknolojik gelişme arttıkça enerji verimliliği ile ilgili konuların daha çok öne çıktığını anlatan Yıldız, "Enerji verimliliği ve tasarrufu Türkiye'nin en büyük 6. yakıtı. Hatta bir müddet sonra birinci yakıtı haline gelecek. Gelirlerimizi artırmak ve arz güvenliğini daha yüksek seviyelere getirmek ile ilgili çalışmalarımız devam ederken, giderlerimizi azaltmaya dönük çalışmalarımız da sürüyor" dedi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, enerji tasarrufuna harcanan her 1 doların enerji üretimine harcanan 2 dolardan daha değerli olduğunu söyleyen Yıldız, Türkiye'nin ölçülebilir bütün sektörleri itibariyle her yıl 15 milyar liralık yapabileceği bir tasarruf olduğuna dikkati çekti. Yıldız şöyle devam etti:
"Türkiye'deki elektrik faturalarının toplamının 60 milyar lira olduğu dikkate alınırsa, bu çok önemli bir tasarruf. Yalnızca elektrikte değil, enerjinin bütün dallarında yapılacak tasarruflar 2023'e kadar Türkiye'nin yüzde 20'ler civarında bir tasarruf yapacağını gösteriyor. Ve iki tane Keban Barajını her yıl yapmış olacağız."
Tasarruf için 150 kamu binasına 50 milyon dolarlık para harcandığını belirten Yıldız, bu yatırımın 3.5 yılda kendrini amorti ettiğini vurguladı. Rafinerilerde yeni yatırım yapmadan sadece kazan suyu sıcaklığı düşürülerek 1 yılda 21.5 milyon liralık bir tasarruf sağlandığına dikkat çeken Yıldız sözlerini şöyle tamamladı:
"Damla damla tasarrufun giderek göl olacağı noktaya doğru gidiyoruz. Şu ana kadar yapılanları küçümsemeden yeni adımlar atmamız lazım. Kamudaki elektrik santrallerinde son 7 yılda yapılan rehabilitasyonlarda 43 milyar kilovat saatlik bir enerji tasarrufu elde ettik. 2012'de 241 milyar kilovat saat ile kapattığımızı düşünürsek 200 milyar kilovat saat üzerindeki rakam bizim tasarruftan elde ettiğimiz rakamla finanse edilen konulardır. Önümüzdeki dönemde planladığımız rehabilitasyonlarla yaklaşık 400 milyon lira civarında harcayacağımız para ile kendisini 3 yılda amorti eden sistemleri Türkiye'ye kazandırmış olacağız. Atılan her küçük adım Türkiye için büyük anlam taşıyor. Her birimiz evimizde bile yaptığımız tasarrufları küçümsemeyelim. Bunun bir kültür olarak yerleşmesini hep beraber sağlamız lazım. Çevreye rağmen değil, çevreyle yapacak çok projemiz var. Bir kişinin parasının çok olması bunları israf edeceği anlamına gelmiyor. Nimetle külfetin bir bedeli var. Karşılıklı bu bedeli çok iyi paylaşmamız lazım."