Yıldız: Saddam döneminin senaryoları raftan indi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak petrolünün uluslararası pazarlara taşınması konusunda Saddam Hüseyin döneminde...

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak petrolünün uluslararası pazarlara taşınması konusunda Saddam Hüseyin döneminde hazırlanıp tozlu raflara kaldırılmış kimi sunumların bugün yeniden Türkiye'nin karşısına çıkarılmaya çalışıldığını söyledi. Taner Yıldız, Irak petrol ve gazı için Suriye'den Akdeniz'e çekilecek bir boru hattının bir gün bile işlemeyeceğini savundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’ni (İMSAD) kabulü sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Yıldız'a, Irak petrolünün Avrupa pazarlarına taşınması için Türkiye'yi by-pass edecek bir güzergah üzerinde çalışıldığına yönelik iddialar da hatırlatıldı.

SADDAM DÖNEMİ SENARYOLARI

Bakan Yıldız, bu ve benzeri senaryoların, Saddam Hüseyin zamanından kalma, tozlu raflarda kalmış kimi sunumlarda yer aldığını belirterek, "Tozlu raflarda kalmış sunumlar zaman zaman indirilmektedir. Biz 2010 yılında Bağdat’a gittiğimizde çok güzel bir sunum hazırlamışlardır bize. Bugünkü gazetelerde yazan, işte o sunumdur" diye konuştu.

SURİYE GÜZERGAHI BİR GÜN İŞLEMEZ

Sunumda söz edilenin yaklaşık 16-18 yıllık bir proje olduğunu belirten Taner Yıldız, 5 ayrı güzergahtan bahsedildiğini, bunlar arasında Akabe güzergahının da bulunduğunu söyledi. Ülkelerin elde ettikleri ya da edecekleri petrolü farklı güzergahlardan dünya piyasalarına sunma ihtiyacının çok normal olduğunu vurgulayan Yıldız, "Önemli olan bunun gerçekleşecek olup olmadığıdır. Siz bugünkü Suriye’den mi boru hattı geçireceksiniz? Bir gün işlemez o boru hattı" dedi.

BAŞKA PROJELERE SAYGILIYIZ

Türkiye'nin, Irak petrollerinin taşınmasına aday başka projelere saygılı olduğunu belirten Bakan Taner Yıldız şöyle konuştu:

"Biz kendi yaptığımız projelerle ilgileniyoruz. İsrail’den de geçirebilirler, Suriye’den de geçirebilirler. Ama biz istikrarlı bir ülke vaad ediyoruz. 1 Temmuz’dan itibaren Kerkük-Yumurtalık boru hattından şu veya bu gerekçeyle 113 kez petrolün akışı kesilmiştir. Türkiye’den kaynaklanan sebepler yüzünden değil. Irak sınırları içinde bu gerçekleşmiştir. Önemli olan yaptığınız yatırımın aynı zamanda işleyebiliyor olmasıdır."

TÜRKİYE İSTİKRAR VAAT EDİYOR

Taner Yıldız, eğer bir boru hattı işlemez durumdaysa o yatırımın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Biz Türkiye olarak istikrar vaat ediyoruz. Bu boru hattının işleyeceğini söylüyoruz. Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattından tutun, bütün doğal gaz boru hatlarının Türkiye’deki istikrardan nasibini alacağını söylüyoruz. İstikrarın ölçülemez yanları bunlar. O yüzden biz Iraklı kardeşlerimize kendi aralarındaki problemi bir an önce çözmelerini tavsiye ediyoruz. Bunu da temenni ediyoruz ve o çözümü yönettikleri Irak halkına artılar getireceğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz."

ANAYASAYA AYKIRI İŞ YAPMAYIZ

Türkiye'nin, Irak Anayasası'na saygılı olduğunun altını çizen Bakan Yıldız, "Biz anayasaya aykırı iş yapmayız ve Irak’ın bütünlüğü ve egemenliğiyle alakalı herhangi bir konuda farklı düşünmeyiz. O yüzden konuyu bu taraflara çekmenin problemden uzaklaşmak olduğunu bir kez daha söylemek isterim" dedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ceyhan'a ulaşan petrolün ay sonunda satışına başlamayı, Şubat’tan itibaren daha çok petrol göndermeyi hedefleyen Kuzey Irak Yönetimi'nin belirlediği bu takvimde bir aksama olup olmayacağı sorusu üzerine "Petrol gelirse aktarırız. Olmayan petrolü aktarmayız, aktaramayız. Bu Iraklı kardeşlerimizin iç problemi" dedi.

IRAK 1 NUMARALI TEDARİKÇİMİZ

Halen Irak petrollerini dünya piyasalarına ulaştıracak en güvenli iki yolundan birinin Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı, diğerinin de Basra Körfezi’nden çıkış olduğunu belirten Taner Yıldız, Irak'ın Türkiye'nin en çok petrol ithalatı yaptığı ülke haline geldiğini de açıkladı. Yıldız şöyle dedi:

"Şu anda Türkiye böyle bir karmaşa içerisinde, merkezi Irak ile anlaşıyor mu, anlaşamıyor mu gibi soruların içerisinde, en fazla petrol aldığı ülke haline gelmiştir Irak. Biz şu anda İran’dan daha fazla petrol ithal ediyoruz Irak'tan. Yani ilişkilerimizin bu manada kötü olduğunu söyleyebilir misiniz? Ciddi bir ticari hacim var aramızda. O yüzden ben Iraklı kardeşlerimizin de bu noktaları gözde kaçırmayacağına inanıyorum. Türkiye her zaman olduğu gibi enerjiyi barışın gerekçesi olarak, olumlu pozitif duruşun gerekçesi olarak kullanmaya devam edecektir."

KİMİN İŞİNE NASIL YARAR?

Irak petrolünün Türkiye üzerinden dünya pazarlarına çıkarılmasının kimlere yarayıp, kimlere yaramayacağını çok iyi tespit etmek gerektiğini belirten Bakan Yıldız, "Bu Irak’ın ve Türkiye’nin işine yarar. Ama her ülke bu bahsettiğim tarzda bu işten yararlanmıyor olabilir. O yüzden bu anlaşmaların, sözleşmelerin gecikiyor olmasında, yalnızca Irak ve Türkiye olarak düşünmeyin, hele hele şu konjonktürde, çok daha farklı gerekçelerin olabileceğini ihtimal dahilinde bulundurun" dedi. 

IRAKLI PETROL ŞİRKETLERİNDEN BOTAŞ'A RESMİ YAZI İLE UYARI

YILDIZ: SORULMADIKÇA PETROL BULDUK DEMİYORUM