Yıldız: Nükleerde teknik mevzuat altyapımız tamam

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bakanlığın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile yaptığı teknik ve mevzuat...

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bakanlığın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile yaptığı teknik ve mevzuat altyapı çalışmalarını tamamladığını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakanlığın bir yandan Rusya ile Akkuyu’da, Japonya ile Sinop’ta nükleer santral yapımıyla ilgili çalışmalarına devam ederken, bir yandan da UAEA ile teknik ve mevzuat altyapı çalışmalarını tamamladığı belirtildi.

UAEA, ÖRNEK ÇALIŞMA KABUL ETTİ

UAEA'nın, nükleer santral projelerine yeni başlayan ülkeler için, santral sahası seçiminden santralin sökümüne kadar tüm süreçleri içeren nükleer altyapı programı (INIR) bulunduğuna değinilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Nükleere yeni başlayan tüm ülkelerin yararlandığı söz konusu nükleer altyapı programı kapsamında Türkiye bir yıl önce UAEA ile başlattığı çalışmayı bitirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından başlatılıp tamamlanan çalışma kapsamında yaklaşık 300 sayfadan oluşan Öz-Değerlendirme Raporu hazırlanarak UAEA'ya sunuldu. Bakanlığın ilgili kamu kurumlarıyla çok sayıda toplantı yaparak çok kısa süre içerisinde Öz-Değerlendirme Raporunu hazırlamasını Uluslararası UAEA örnek bir çalışma olarak raporunda kayda geçirdi."

ÇALIŞMALARI TÜRKİYE İSTEDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verirken, söz konusu çalışmaların UAEA üyesi Türkiye'nin isteğiyle yapıldığını vurguladı. Çalışma sonunda UAEA işbirliğinde Türkiye'nin kendi işleyişindeki eksiklikleri giderip ve yola daha donanımlı devam edeceğini kaydeden Bakan Yıldız "Biz, özellikle Fukuşima kazasından sonra güvenlik tedbirlerinin çok daha fazla alındığı, standartların yükseldiği nükleer santrallere sahip olacağız" dedi.

TÜRKİYE ÜST SINIFTAKİ ÜLKELER ARASINDA

Bu çalışmanın nükleer enerjinin teknik ve yasal altyapısı, çevresel etkileri, yerel sanayinin katılımı gibi konularda Türkiye'ye önemli katkılar sağlayacağını da anlatan Enerji Bakanı Taner Yıldız şöyle dedi:

"Ülkemiz ayrıca, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına ilişkin ilgili uluslararası anlaşmaları onaylamıştır ve bu anlaşmaların gereği olarak ülkemiz, UAEA'nın denetimine açıktır. UAEA’nın denetimi sonucu ülkemiz (nükleer güvence denetimi) bakımından en üst sınıftaki ülkeler arasına girmiştir. Türkiye’nin hızlı şekilde artan enerji ihtiyacını gidermek için nükleer enerji bir alternatif değil, artık bir zorunluluktur."

TÜRKİYE'NİN İMZALADIĞI BARIŞÇIL NÜKLEER ANLAŞMALARI

Türkiye'nin, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına ilişkin imzaladığı anlaşmalar:

1 - “Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Andlaşması (NPT)”: Ülkemiz 1969 yılında imzalamış ve 1979 yılında taraf olmuştur. 190 ülke onayladı.

2 - “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Arasında Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Andlaşmasına İlişkin Olarak Güvenlik Denetimi Uygulamasına Dair Anlaşma” (Güvence Denetimi Anlaşması): 1981 yılında imzalanmış ve 20 Ekim 1981 tarih ve 17490 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 181 ülke onaylamıştır.

3 - “Güvence Denetim Anlaşması (GDA)”: 1981 yılında imzaladık. GDA gereği ülkemizde barışçıl faaliyetlerde kullanılan tüm nükleer maddeler ulusal sayım ve kontrolün yanı sıra UAEA’nın denetimine de tabidir. Bu denetim sonucu ülkemiz "nükleer güvence denetimi" bakımından en üst seviyeye karşılık gelen "broader conclusion" sınıfındaki ülkeler arasına girmiştir.

4 - "Nükleer Terörizmin Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşme (ICSANT)": 8 mayıs 2012 de onayladığımız sözleşmeyi toplam 56 ülke onayladı.

5 - Nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına ilişkin olarak ABD, Rusya, Kanada, Arjantin, G. Kore ve Japonya ile anlaşma imzaladık.