Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli kaynakların devreye sokulması sayesinde petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışların kompanse edildiğini belirterek "Bu kaynakların değerini bilmek için ille de çevremizde savaş çıkması gerekmiyor" dedi. Bakan Yıldız, kışın enerji sıkıntısı beklenmediğini vurguladı.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, S Haber Ankara Temsilcisi Abdullah Abdülkadiroğlu’nun sorularını cevaplarken, Mısır ve Suriye’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Bu ülkelerdeki gelişmeler konusunda insanlık adına başarıl sınavlar verildiğinin söylenemeyeceğini ifade eden Bakan Taner Yıldız, "Hümanizm adına söylemlerde bulunan batının, pratikteki duruşunu açık ve net gördük. Bu yaşananlar dünyanın kurumsal hafızasına kazınan olumsuz yazılardır. Torunlarımızın, geleceğimizin bugünkü tarihe bakışı olumlu olmayacaktır" dedi.
"Kimyasal kullanılmayıp 100 bin kişi daha öldürülse bu sayılmayacak mıydı? Yalnızca kimyasal mı kullanılması gerekiyor?" diye soran Bakan Taner Yıldız, hem Mısır’da hem Suriye’de çifte standartlı yaklaşımların kaybettiğini vurguladı.
YÜZDE 1'LİK MISIR'IN PETROLE ETKİSİ YÜZDE 10
Suriye’de ise kimyasal silah kullanılmasının ise insanlığı bitirdiğini, enerji sektörünü de etkilediğini vurgulayan Yıldız, Mısır ve Suriye’nin enerjiye etkisini şu sözlerle dile getirdi:
"Mısır’da darbe öncesi ham petrol 103 dolardı, şimdi 113 dolar. Üç gün önce 117 doları gördü. Süveyş Kanalından günlük 5 milyon varil ham petrol geçiyor. Mısır’ın ham petrol üretimi dünya üretiminin yüzde 1’inden daha az olmasına rağmen fiyatlara etkisi yüzde 10 oldu."
PETROLDE YÜKSELİŞLE KÜPÜNÜ DOLDURAN ÜLKELER
Petroldeki sadece 10 dolarlık artışla yıllık gelirleri 50-100 milyar dolar artan ülkeler bulunduğuna dikkat çeken Yıldız, "Üretici ve tüketici ülkeler arasında olan denge bu olaylarla sarsılıyor. İsteğimiz, ham petrol fiyatlarının sürdürülebilir ve daha düşük seviyelere, 100 dolar seviyelerine inmesidir" diye konuştu.
TÜRKİYE MISIR VE SURİYE'DEN NASIL ETKİLENDİ?
Bu çerçevede Mısır ve Suriye’de yaşananların Türkiye üzerinde de ciddi etkisi olduğunu anlatan Yıldız şöyle konuştu:
"Bunun yanında dövizdeki artışın da etkisi olmuştur. Çünkü biz dışarıdan enerji kaynaklarını dolarla alıp tüketiciye TL’yle satan bir ülkeyiz. Türkiye bu anlamda bankacıların dediği gibi açık pozisyonda kalan bir ülkedir. Dövizin her yükselmesi bizi olumsuz etkiliyor. Ham petrolün ve dövizin artması, fiyatların bizim istemediğimiz rakamlara gelmesine sebep oluyor. Enerji piyasası en ufak bir dalgalanmayı kabul etmiyor. Mısır’daki istikrarsızlığın Türkiye enerji maliyetlerine faturası 300 milyon dolar olmuştur. Ancak ben bunların sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum."
YATIRIMLARA TEPKİLERİ GÖZDEN GEÇİRİN
Bakan Taner Yıldız, Mısır ve Suriye'de yaşananların Türkiye’deki enerji yatırımlarına etkisinin sorulması üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı:
"Türkiye’nin oluşturduğu siyasi istikrar, bu tür dış tesirlere karşı daha dayanıklı hale gelmiştir. Türkiye yoluna devam eder, siyasi istikrarıyla beraber yatırımcıları çekmeye çalışır. Su, güneş, kömür, rüzgar, jeotermal gibi yerli kaynaklarla ilgili çalışmalarımıza gösterilen tepkilerin, ham petrol fiyatları 113 dolara çıktığında tekrar gözden geçirilmesi lazım."
YERLİ KAYNAKLARIN KIYMETİNİ BİLELİM
Yerli enerji kaynaklarının değerini anlamak için ille de çevre ülkelerde savaş çıkması gerekmediğinin altını çizen Bakan Yıldız, "Bizim ne çevreden ne yeşilden ne de enerjiden vazgeçeceğimiz bir yapıyı kurgulamamız lazım. Türkiye, bütün doğal güzelliklerini koruyarak bu kaynaklarını çıkarabilir. Vatandaş, sanayici ve sivil toplum kuruluşlarından bu hassasiyete sahip olmalarını bekliyoruz" dedi.
KIŞIN ENERJİ SIKINTISI ÇIKMAZ
Türkiye'nin kışa girerken enerji sıkıntısı çekip çekmeyeceğine ilişkin açıklamalarda da bulunan Bakan Taner Yıldız, "Yaza girerken arz fazlamız var diyorduk. Günlük 800 milyon kilovatsaate yakın yakın tüketimi gördük. Ama çok şükür bunu sorunsuz karşıladık" diye konuştu. Şu anda 4000 MW arz fazlası bulunduğunu vurgulayan Taner Yıldız, kışın da bir sıkıntı beklemediklerini anlattı.
YERLİ KAYNAKLAR GAZ ZAMMINI ÖNLEDİ
Şu anda doğalgaz maliyetleri, döviz fiyatları ve ham petrol fiyatlarının arttığı bir süreçten geçildiğini anlatan Taner Yıldız, yerli kaynaklar devreye sokularak bu artışların etkilerinin vatandaşlara yansıtılmadığını vurguladı. Bu yakaşımda elden geldiğince ısrarlı olmaya çalıştıklarını ifade eden Enerji Bakanı Taner Yıldız, "28 AB ülkesi arasında doğalgazı en ucuz alan ülke biz değiliz, ama tüketiciye en ucuz satan ülke biziz. Bu, yerli kaynaklarımızı harmanlayarak oluyor. Biz su kaynaklarımızı harekete geçirmiyor olsaydık, artan bu maliyetleri fiyatlara yansıtmak durumunda kalırdık" dedi.