Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyarbakırlı çiftçinin elektrik borcunun 15,4 milyon lira olduğunu söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun çiftçilerin elektrik borçlarına ilişkin soru önergesine cevap verdi. Yıldız, "Dicle Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi'nden söz konusu hususlara ilişkin bilgi talep ettiklerini ve Bakanlığa verilen cevaba göre, Diyarbakır’da tarımsal sulama elektrik borcunun 27.01.2015 tarihi itibariyle 13.063.182 TL anapara ve 2.391.189 TL gecikme faizi olmak üzere toplam 15.454.371 TL olduğunu söyledi.
DEDAŞ’ın açıklamasına göre, Diyarbakır ili faaliyet alanı içerisinde tarımsal sulama abone sayısının 2.234 olduğunu belirten Yıldız, 11.09.2014 tarihinde yayımlanan 6552 sayılı Kanun ile, Elektrik Dağıtım ve Perakende Satış Şirketlerinin özelleştirilmeden önceki TEDAŞ'a yani Kamuya olan Tarımsal Sulama borçları ile Kamu Kuruluşu ve Belediyelere ait borçların ödenebilmesi için büyük bir imkân sağlandığını ifade etti.
30 Kasım 2014 tarihine kadar Bölgesindeki Dağıtım ya da Perakende Şirketine müracaat eden çiftçilere, 31 Aralık 2014 tarihine kadar borcunu tek seferde öderse sadece anaparayı ödeyeceği, hiçbir gecikme, ceza ya da faiz ödemeyeceği, 5 yıla kadar vade yapılabileceği ve yıllık sadece % 5 gecikme uygulanacağı şeklinde kolaylık sağlandığına dikkat çeken Yıldız, söz konusu Kanun’un Özelleştirme öncesi TEDAŞ'a borçlu olan Belediyelerin ve Kamu Kuruluşlarının da borçlarını kapsadığını söyledi.
Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "14.03.2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 17'nci maddesinin yedinci fıkrasında 'Belirli bölgelere veya belirli amaçlara yönelik olarak tüketicilerin desteklenmesi amacıyla sübvansiyon yapılması gerektiğinde, sübvansiyon fiyatlara müdahale edilmeksizin yapılır. Sübvansiyonun tutarı ile usul ve esasları ilgili bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir ve ilgili kurumun bütçesinden ödenir.' hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde tüketicilere uygulanan bedeller açısından tüketicilerin desteklenmesi amacıyla sübvansiyon yapılmak isteniyor ise bu sübvansiyonun elektrik faturasındaki fiyatlar değiştirilmeksizin sübvansiyon konusuyla ilgili bakanlığın teklifi ve bu teklif üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile yapılması gerekmektedir. Tarımsal sulama da dâhil olmak üzere abone gruplarına göre elektrik tarifeleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun internet sayfasında yer almaktadır."