Yıldız: Bu iletişim çağında EPİAŞ`ın merkezi sorun değil

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, iletişim imkanlarının çok arttığı günümüzde, yeni kurulacak enerji borsasının...

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, iletişim imkanlarının çok arttığı günümüzde, yeni kurulacak enerji borsasının merkezinin nerede olacağının çok da önemli olmadığını ifade etti. 

Taner Yıldız, SETA tarafından düzenlenen Türkiye’de Enerji Borsası paneline katıldı. Nükleer enerjinin Enerji Borsası’nı nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine “Nükleerde çok ciddi bir mal piyasaya sürülmüş olur" diyen Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Elektrik emtia ise çok ciddi bir miktar sürülmüş olacak 2019’dan itibaren. Bunun yüzde 50’lik kısmı alım garantisi kapsamında, diğer yüzde 50’lik kısmı Rusya için söylüyorum rekabete açık mal kapsamında. Bu tabii EPİAŞ’ı zenginleştirecektir. Elektrik üretiminin artıyor olması, arz ve talep dengesi açısından vatandaş ve sanayici lehine bir durumdur. Nükleerin borsaya ciddi olumlu katkılar yapacağı kanaatindeyim."

BÜYÜK BARAJLAR ÖZELLEŞMEYECEK

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ/Enerji Borsası) özel sektörün yer alacağı, piyasa şeffaflığında yürüyecek bir sistem halinde olacağını belirten Taner Yıldız, şöyle devam etti:

“Büyük barajlarımızı özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Bunu özel sektörle paylaşmayı düşünmüyoruz. Kamunun elinde ola ki piyasanın boşluğundan yararlanabilecek bir fiyat dalgalanmasını kendi lehine çevirebilmek için az çok mal sürebilecek bir yapı bulunması lazım. Bunu ette yaşadık, sütte yaşadık, geçenlerde 1.98’lere çıkan dolarda 2.2 milyar doları sürebilecek olan Merkez Bankası bunu yapabildi. Olmasa yapamaz. Eğer uluslararası piyasada ola ki bölgenin getirdiği dengesizlikler, siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklanan herhangi bir yapı oluşursa, bunu balans edebilecek elimizde bir araç olsun. Bu vatandaşımızı, sanayicimizi düşünmektir."

KOLTUK DEĞNEKSİZ BİR SİSTEM KURDUK

Almanya’da EPİAŞ benzeri bir merkezin bu tür bir sorun yaşadığını ve para almak bir yana ilave ödeme yaparak elindeki elektriği verdiğini anlatan Yıldız, Türkiye’nin bu tür bir olayı yaşamaması için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını söyledi. Yıldız şöyle dedi:

"Almanya 30 milyar avro sübvansiyon vermiştir, enerjideki bu kalemlerin oluşabilmesi için. Biz 3 milyar lira verebilir miyiz? O yüzden koltuk değneksiz, kendi ayaklarıyla yürüyebilen ve koşabilen bir sistem hamdolsun oluşturduk. EPİAŞ bunun en önemli göstergelerinden bir tanesi olacak, en şeffaf vitrinlerinden bir tanesi olacak."

8 ÜLKENİN FİYATI EPİAŞ'TA OLUŞACAK

Sekiz ülkenin piyasa fiyatlamasının EPİAŞ’ta oluşacağına inandığını belirten Yıldız, "Bunun merkeziAnkara mı, İstanbul mu, Kayseri mi olur... Bunun iletişim dünyasında her birini yapmak mümkün. Çok önemli bir problem olmadığını rahatlıkla söylemem lazım” diye konuştu.