Yıldız: Bağdat veya Basra ziyareti yapabiliriz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye-Kuzey Irak enerji işbirliğiyle ilgili olarak ‘Önümüzdeki süreçte Bağdat...

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye-Kuzey Irak enerji işbirliğiyle ilgili olarak ‘Önümüzdeki süreçte Bağdat veya Basra ziyaretimiz olabilir’ açıklamasını yaptı.

Yıldız, Melikgazi Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı'dan önce soruları yanıtlayan Yıldız, ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz'in Türkiye-Kuzey Irak enerji işbirliğiyle ilgili olumlu açıklamaları hakkındaki görüşleri sorulduğunda, “İstanbul'da kendileriyle üç ayrı toplantı yaptık. Türkiye'nin özel hukuk hükümlerine tabii kamu şirketlerinin veya özel şirketlerin yaptığı sözleşmelerle ilgili kendilerine soru tevdi edildiğinde tabii ki böyle bir konuda Türkiye'yi destekliyoruz dediler. Önümüzdeki süreçte Bağdat veya Basra ziyaretimiz olabilir, oradaki ilgili arkadaşlarla görüşmelerimiz olabilir. Biz yaptığımız islerle gerek Türkiye'nin ihtiyacının karşılanması gerekse Irak'ın normalleşmesi adına işler tesis etmeye çalışıyoruz. Ben inanıyorum ki Irak'lı kardeşlerimizle, komsu ve dost ülkeyle beraber yapacak çok isimiz var, buradan hem Irak hem Türkiye kazançlı çıkacaktır. Irak'taki her kardeşimizin bu paydan adilane bir şekilde yararlanması için biz de sözleşmelerimizde olağanca şekilde dikkat etmeye çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte, daha iyi bir Türkiye-Irak enerji ilişkisi olacaktır, bunu hep beraber göreceğiz” dedi.

TRAKYA'DA DA TEK BAŞIMIZA KAYA GAZI SONDAJI YAPACAĞIZ

Türkiye’nin şeyl gazı potansiyelini de değerlendiren Bakan Yıldız, “Kaya gazı ile ilgili konuları Paris'teki Uluslararası Enerji Ajansı toplantısında konuştuk. ABD'nin kaya gazıyla birlikte kendi ülkesindeki maliyetlerinin olumlu şekilde etkilendiğini, şu anda AB ülkelerinin üçte biri, Japonya'nın altıda biri fiyatına bu gazı kullandığını görüyoruz. Türkiye'nin Konacık'ta Shell ile TPAO'nın birlikte çalıştığı ve 4000 metreye ineceğimiz bir kuyumuz var. Su anda 2500 metreye geldik, ondan sonra ikinci bir kuyu daha vuracağız. Trakya'da da tek başımıza kaya gazı sondajı yapacağız. Bunun teknolojisini bir yandan transfer ederken, bir yandan da Edirne'de Doğu Anadolu'da, Güneydoğu Anadolu'da varsa bir potansiyelimiz, bunu değerlendirmeye çalışıyoruz. Tabii gerçekçe olmamız lazım, Türkiye petrol ve doğalgaz ülkesi değil, ama ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılamak için çalışıyoruz. Şimdiden net bir rakam söylemek doğru olmaz, ancak sondajlarımızı artırdıkça inşallah daha da rakamların net olarak ortaya çıkacağına inanıyorum” dedi.

CENEVRE 5+1 SONUCUNDAN EN FAZLA TÜRKİYE ETKİLENİR

"İran ile yıllardır süren nükleer krizle ilgili Cenevre'de 5 artı 1 ülkelerin bir toplantı yaptığının" hatırlatılması üzerine ise Yıldız, toplantıda bir sonuca varılmasını temenni ettiğini söyledi.

Toplantının bir aşama olduğunu ifade eden Yıldız, "Yaklaşık 4-5 yıldan bu yana özellikle İran nükleer faaliyetleriyle alakalı sürdürülebilir davranışın bu en son gelinen nokta olduğunu söylemiştik. Ama bugün değil o zamandan söylemiştik. Çünkü Türkiye bu ülkelerin arasında komşu olan tek ülke. Yani zarar da görecekse fayda da görcekse bundan en fazla Türkiye etkilenir. Biz dünyadaki barış adına, gerginliğin azaltılması adına bu anlaşmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Beki ilk anda istenilen sonuç elde edilemiyor olabilir. Olsun bu bir aşamadır. Dünyada gerginliklerle, savaşlarla, terörle bir noktaya gelinemeyeceği son derece netleşti. İran gerginliğinin de özellikle bu yaptırımların iyi bir noktaya doğru gitmesi hem bölgeye katkı sağlayacaktır hem de Türkiye'ye katkı sağlayacaktır. Ben sürdürülebilir davranışa geçeceğimize inanıyorum." dedi.