Yeşil planlar ekonomik toparlanmada teşviklerden daha etkili

Yeşil toparlanma programlarının gelir, istihdam ve GSYİH konularında normalleştirme planlarında öngörülen teşvik tedbirlerinden daha etkin olduğu kaydedildi. 

Enerji Günlüğü - Yeşil toparlanma programlarının gelir, istihdam ve GSYİH konularında normalleştirme planlarında öngörülen teşvik tedbirlerinden daha etkin olduğu kaydedildi. 

Bugün tanıtılan We Mean Business ve Cambridge Econometrics tarafından COVID-19 krizine cevaben hazırlanan yeşil toparlanma programına ilişkin rapora göre, yeşil toparlanma programları, CO2 emisyonlarını azaltmanın yanı sıra daha fazla istihdam ve ekonomik büyüme yaratıyor. Yeşil planlar, aynı zamanda emisyon azaltım konusunda katkı sağlıyor.

YEŞİL TOPARLANMA PROGRAMI’NIN OLUMLU ETKİSİ DAHA FAZLA

Beş unsurdan oluşan "yeşil toparlanma programı" ile "normalleştirme" planını karşılaştıran modellemeyi içeren analize göre, yeşil toparlanma programı KDV'de daha küçük ölçekli bir indirim içeriyor ve aşağıdaki önlemleri ele alıyor:

• Enerji verimliliğine sunulan kamu yatırımları

• Rüzgâr ve güneş enerjisine yönelik teşvikler

• Şebekelerinin iyileştirilmesine yönelik kamu yatırımı

• Teşviklerin yalnızca elektrikli araçlara sunulduğu hurda planları

• Ağaç dikme programları

Her iki kurtarma planı da üretim ve istihdama destek sağlıyor, ancak yeşil toparlanma programının olumlu etkisi daha fazla oluyor.

Raporun ana çıktıları şöyle:

AB'deki yeşil toparlanma programı, 2024 yılına kadar 2 milyon daha fazla istihdam yaratıyor. ABD’deki yeşil toparlanma programı ise, normalleştirme planıyla kıyaslandığında yaklaşık bir milyon daha fazla kişiye istihdam sağlıyor.

Küresel ölçekte, beş aşamalı yeşil toparlanma programının uygulamaya konulması durumunda, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında %7 azaltım gerçekleşiyor.

Paris Anlaşması’nın hedefleriyle uyumluluk açısından yeterli görülmese de yeşil toparlanma programının sağladığı azaltım, bu konuda daha fazla politikanın hayata geçmesi için temel oluşturuyor.

Beş adet yeşil teşvik önlemi arasında, elektrikli araç satışlarını artırmaya yönelik hurda planı, 2030 yılına kadar oluşacak istihdam ve GSYİH artışında en önemli katkıyı sağlıyor.

Etkinin artırılması için, yeşil toparlanma programlarının ülke dinamiklerine göre uyarlanması gerekiyor. Örneğin, Almanya'daki hurda planı ekonomik açıdan artı değer sunmanın yanı sıra istihdam yaratıyor. Bu önlem, enerji verimliliğini ve yenilenebilir kaynakların kullanımını artırmaya yönelik uygulamalarla birlikte değerlendirildiğinde, emisyonlarda %12 ila 14 düşüşle sonuçlanabiliyor.

Ağaç dikme planları, dikim için mevcut araziye sahip ülkelerde istihdam yaratılmasında etkili olup, Hindistan'daki ek GSYİH'nin %10'unu ve oluşacak istihdamın %27'sini sağlıyor. Ağaç dikme planları, Polonya'da yaratılacak istihdamın yarısını oluşturuyor.