Yerli petrolün fiyat belirleme yöntemine itiraz reddedildi

Anayasa Mahkemesi, Türkiye’de üretilen ham petrolün piyasa fiyatının belirlenme yönteminin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasını reddetti.

Enerji Günlüğü - Anayasa Mahkemesi, Türkiye’de üretilen ham petrolün piyasa fiyatının belirlenme yönteminin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasını reddetti.  

Anayasa Mahkemesi (AYM), Petrol Piyasası Kanununda tanımlanan ve Türkiye’de üretilen ham petrolün piyasa fiyatının belirlenme yönteminin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasını reddetti. 

Kocaeli 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Petrol Piyasası Kanununun, “Fiyat oluşumu” başlıklı 10. maddesinde tarif edilen petrolün piyasa fiyatının belirlenme yönteminin Anayasa’nın 35’inci maddesi (Mülkiyet hakları ancak kamu yararı amacıyla kanunla sınırlanabilir) ve 48. Maddesine (Devlet özel teşebbüslerin, milli ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini sağlar) aykırı olduğu iddiasıyla, Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. 

Kanuna göre; Türkiye’de üretilen ham petrolün piyasa fiyatı, nakliye masraflarının tamamı ile Batman Dörtyol Boru Hattı geçiş ücreti de eklenerek belirleniyor. Bu hüküm 14 Şubat 2019 tarihinde değiştirilmişti. Bu tarihe kadar fiyat belirlenirken, nakliye masraflarının yarısı ilave ediliyor; hesaplama sırasında Batman Dörtyol Boru Hattı geçiş ücreti de eklenmiyordu. 

Başvuruda üretilen yerli ham petrole emsal gösterilen petrol çeşidinin Arab Heavy (27.5 API) olarak ifade edilmesinin de Anayasa’ya aykırı olduğu öne sürülmüştü. 14 Şubat 2019’a kadar emsal petrol çeşidi Kanun’da Ras Gharib (21.5 API) olarak ifade ediliyordu. 

Anayasa Mahkemesi, oybirliğiyle her iki hususun da Anayasa’ya aykırı olmadığına karar verdi ve itirazı reddetti.