Yerli kömür hidrojene dönüşüp yolcu taşıyacak

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, bir yolcu otobüsünün 1 ton kömürden elde edilecek hidrojenle Ankara-İstanbul arasını rahatlıkla kat edebileceğini söyledi.

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, bir yolcu otobüsünün 1 ton kömürden elde edilecek hidrojenle Ankara-İstanbul arasını rahatlıkla kat edebileceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Enerjide Arama Buluşmaları: Hidrojen konulu çalıştayda enerji politikaların en temel amacını enerji arz güvenliği garantilemek olarak dile getirdi. Bakan Dönmez Türkiye’nin, son zamanlarda “geleceğin enerji taşıyıcısı” unvanıyla sıklıkla tartışılan hidrojeni ciddi şekilde kullanıma sokmayı hedeflediğini söyledi.

HİDROJENDEN 4 ALANDA FAYDALANMAK

Hidrojenden dört alanda faydalanmayı hedeflediklerini anlatan Bakan Dönmez bu faydaları “daha fazla yenilenebilir enerjiyi sisteme dahil etmek, ısı sektörünü karbon emisyonsuz hale getirmek, yerli kömürden hidrojen üretimi gerçekleştirmek, hidrojen depolama ve tutucusu olarak borun kullanımını artırmak” olarak sıraladı.

YERLİ KÖMÜRDEN HİDROJEN ÜRETİMİ

Türkiye’nin enerji stratejisinde ‘yerlilik’ kriterinin temel alındığını vurgulayan Bakan Fatih Dönmez, “Bizim için yerli kömürümüzden hidrojen ve sıvı yakıtların üretimi çok önemli. Temiz kömür teknolojileri kapsamında düşük karbon emisyonlu kömür kullanımı için yerli kömürden hidrojen projeleri gündemimizde olmaya devam edecek” dedi.

YERLİ ENERJİYE BAĞIMSIZ FİYATLAMA

Petrol ve doğalgaz fiyatlarında jeopolitik riskler ve ekonomik dalgalanmalar kaynaklı artışların ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Dönmez “Yerli enerji fiyatlarının petrol ve doğalgaz fiyatlarıyla bağını koparmamız ya da etkisini en aza indirmemiz için yerli kömür portföyümüzde önemli bir yere sahip” diye konuştu.

YENİLENEBİLİR KAYNAKLARIN ENTEGRASYONU

Yazın 10 birim elektrik üreten bir güneş santralinde, mevsim etkileriyle bunun kışın 1 birime düşebildiğine dikkat çeken Dönmez, “Bu sebeple yenilenebilir kaynaklardan yapılan üretimin dengelenmesi için depolama sistemlerine büyük ihtiyaç var. Bunun yöntemlerinden biri de doğalgaz dağıtım hatlarına yüzde 2-6 oranında hidrojen basılması. Türkiye’de bu 1- 3 milyar metreküp hidrojenin sisteme verilebileceği anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

DOĞALGAZ DAĞITICILARI ÇALIŞIYOR

Şebekeye hidrojen basılması konusunda doğalgaz sektörünün çalışmalara başladığını anlatan Dönmez, “Türkiye’de en geç 2021 sonunda dağıtım hatlarına ilk hidrojen girişinin olmasını hedefliyoruz. İlk başta bu deneysel ve çok az bir miktar olabilir ama önemli olan sistemin başarıyla çalışması” diye konuştu.

TAŞIMACILIKTA HİDROJEN KULLANILABİLİR

Hidrojenin ulaştırmada kullanımına da değinen Fatih Dönmez şöyle konuştu:

“Ağır yük taşımacılığında elektrikli taşıma daha masraflı olabilir. Yerli kömürlerimizden üretilecek hidrojenle ulaştırmada temiz taşıma sağlama ihtimalimiz var. Şimdilik maliyetler yüksek olsa da 1 ton kömürden çıkan hidrojen bir otobüsü 1030 kilometre götürebiliyor. Üstelik de emisyonsuz. Yerli kömürlerimizden böyle bir fayda da elde edebiliriz.”

HİDROJEN LABORATUVARI ZİYARETE HAZIR

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, yerli hidrojen sanayisi oluşturmak için çalışmalara hız vereceklerini söyledi. Bu çerçevede Ankara’da MTA Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi’ne gençlerin hidrojeni ve yenilenebilir teknolojileri deneyimleyebilmeleri için hidrojen laboratuvarıyla birlikte deney setleri yerleştirilecek. Hidrojen laboratuvarı, BOREN laboratuvarı, Enerji Verimliliği evi ziyarete açılacak. Gençler BOREN’den randevu alabilecek. 

İlkyaz YENİDOĞAN - Enerji Günlüğü / ANKARA