Yeo, Aspilsan ile hücre üretecek

Enerji depolama sistemleri konusunda faaliyet göstermek üzere batarya şirketi kuran Yeo Teknoloji Enerji ve Endüstri AŞ, hücre üretimi için Aspilsan ile görüşüyor.

Enerji Günlüğü - Yeo Teknoloji Enerji ve Endüstri AŞ [YEOTK] CEO’su Tolunay Yıldız, Şirket'in Teknolojiden Sorumlu Başkanı (CTO) Alper Baykut ile birlikte İstanbul'da bir basın toplantısı düzenledi. Depolama alanında Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeleri değerlendiren Tolunay Yıldız, Yeo'nun Reap Batarya Teknolojileri AŞ unvanıyla İstanbul'da kuracağı enerji depolama şirketine ilişkin bilgiler de aktardı.

Reap Batarya ile birlikte başlangıçta 1 GWh’lık enerji depolama sistemi üretileceğini belirten Yeo CEO'su Yıldız, projeyi, "Türkiye’yi enerjide bir üst lige taşıyacak bir yatırım" olarak nitelendirdi. 2023 yılında ilk ürünlerin çıkacağını duyuran Tolunay, depolama kapasitesinin ikinci yıl 3 GWh, üçüncü yıl ise 5 GWh olmak üzere düzenli bir ivmeye sahip olacağını dile getirdi.

ŞİRKET 50 MİLYON DOLAR SERMAYEYLE KURULACAK

Reap Batarya’nın Ar-Ge çalışmaları için halihazırda 6-7 çalışan bulunduğunu bildiren Teknolojiden Sorumlu Başkan Alper Baykut ise gelecek seneye kadar 80’e yakın istihdam sağlanacağını kaydetti. Baykut, Tuzla ilçesinin Orhanlı mahallesinde kurulacak şirketin ÇED sürecinden geçtiğini dile getirirken, ortalama 50 milyon dolarlık bir sermayesi olan bir projeden bahsedildiğini vurguladı.

“HÜCREYİ ÜRETMEK İTHAL ETMEKTEN MALİYETLİ”

Depolama konusunda en önemli hususun hücre üretimi olduğunu ifade eden CEO, mevcut durumda hücre üretmenin, ithal etmekten daha maliyetli olduğunu söyledi. Ayrıca Yıldız, başlangıç için hücre üretimini riskli bulduklarını, bu nedenle ikinci fazda hücre üretimine geçmeyi düşündüklerini aktardı.

Hücre üretimi konusunda Avrupa’da büyük bir pazar oluşmaya başladığını, fakat Türkiye’de henüz büyük bir pazardan söz edilemeyeceğini ifade eden Yıldız, Yeo Teknoloji’nin söz konusu yatırımda ilk şirketlerden biri olduğunu bildirdi. Yıldız, Türkiye’de 3 yıllık bir süre içinde 15-20 GW’lık lisanslama olacağını öngördüklerini belirtirken, global piyasada ortalama 45 milyar dolarlık bir pazardan bahsedildiğini söyledi.

“HÜCRE ÜRETİMİNDE ASPİLSAN’LA İŞ BİRLİĞİ SÖZ KONUSU”

Öte yandan hücre üretimini Türkiye’de ilerletmek için iş birliklerine ihtiyaç olduğunu söyleyen CEO, Aspilsan Enerji AŞ ile iletişim halinde olduklarını, olası iş birliklerini değerlendireceklerini duyurdu. Ayrıca Yeo Teknoloji’nin, pil teknolojisi firması Ni-Cat Batarya Teknolojileri’yle pil üretimi ve Ar-Ge’si konusunda da iş birliği yapacağı kaydedildi.

Söz konusu şirketle özellikle Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’yı hedef aldıklarını belirten CEO, Ukrayna’da daha önce gerçekleştirdikleri faaliyetlerin savaş sebebiyle sekteye uğradığını bildirdi. Ancak Yeo Teknoloji, savaş ortadan kalktıktan sonra Ukrayna’da büyük bir elektrik arzı olacağını, dolayısıyla şirket için büyük bir pazar haline geleceğini öngörüyor. 

Ezgi ACER - Enerji Günlüğü