Yenilenebilirde nitelikli ara eleman yetiştiren meslek lisesi!

Enerji Günlüğü - İstanbul Ataşehir’deki Dr. Nureddin Erk-Perihan Erk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yenilenebilir enerji sektörüne nitelikli ara eleman...

Enerji Günlüğü - İstanbul Ataşehir’deki Dr. Nureddin Erk-Perihan Erk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yenilenebilir enerji sektörüne nitelikli ara eleman yetiştirmeye başladı. 

Türkiye'de giderek daha çok artan yenilenebilir enerji yatırımlarında en büyük ihtiyaçlardan biri olan nitelikli ara personel konusunda Meslek Liselerinin kilit rol oynayabileceğini kanıtlayan bir okul var. İstanbul Anadolu yakasının ilk ve tek Yenilenebilir Enerji Eğitimi veren lisesi olan Ataşehir'deki Dr. Nureddin Erk-Perihan Erk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, sektördeki nitelikli ara eleman ihtiyacını gidermeyi hedefliyor.

2003 yılında açılan lisede, 2015-2016 öğretim yılında okul yönetiminin desteği ve Müdür Yardımcısı Ahmet Özer Kaliber’in çabalarıyla Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Bölümü açıldı. Okulda, güneş enerjisi sektörüne nitelikli teknik eleman yetiştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında, ölçüm istasyonu, güneş enerjisi santralleri, tasarım atölyeleri ve solar deney setlerinin de bulunduğu gelişmiş laboratuvarlar kurulmuş durumda. Okul aynı zamanda enerji verimliliği sağlamaya yönelik projelere de imza atıyor. 

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Bölümünde yapılan çalışmalar birkaç farklı koldan yürütülüyor. Bunlar arasında atölye ve laboratuvarların güncel ekipman ve deney setleri ile donatılması, öğretmenlerin çeşitli firmalarda eğitimlere gönderilmesi, sektörde yer edinmiş firmaların yetkilileri ile uzman akademisyenlerin çağırılarak öğrenci ve öğretmenlere seminerler vermesi yer alıyor. 

UYGULAMA AĞIRLIKLI EĞİTİM 

GES - RES santrallerinin projelendirilmesi, mekanik alt yapının kurulması, kablolama, paneller ile diğer bileşenlerin montajı, sistemin devreye alınması, işletme-bakım-onarım prosedürleri vb. başlıklarda eğitim verilen bölümde uygulamalı eğitime de önem veriliyor. Bilgisayar ve otomasyon laboratuvarları, mekanik atölyeler, yenilenebilir enerji atölyeleri, güneş enerjisi santrali, çok sayıda deney setleri ve tam donanımlı meteorolojik ölçüm istasyonu okulun kapsamlı uygulama alanları. 

ÖNCELİK SOLAR SEKTÖRÜNDE 

Okuldaki Yenilenebilir Enerji Teknolojileri bölümünün öncelikli hedefi güneş enerjisi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün oluşturulmasını sağlamak. Dört yıllık mesleki eğitimlerinin sonunda öğrenciler, güneş enerjisi santralinin kurulum, işletme, bakım ve onarım aşamalarının her birinde çalışabilecek yetkinliğe sahip olarak mezun oluyorlar. 

ÖĞRENCİLERE GENİŞ STAJ İMKANI 

Okul yönetimi, yenilenebilir enerji bölümünde okuyan öğrencilerin staj çalışmaları, öğrenci ve öğretmenlerin eğitimi ile enerji laboratuvarlarının donanımı konularındaki okul-sanayi işbirliği faaliyetlerine süreklilik kazandırmak amacıyla sektörle işbirliğine büyük önem veriyor. Bu kapsamda okul yönetimi, yenilenebilir enerji ve elektronik dalında faaliyet gösteren IDECO Enerji, Stäubli(Multi Contact), Tekolab Mühendislik, IBSS Danışmanlık gibi firmalarla protokoller imzalamış durumda.  

İSTİHDAM YOKSA BÖLÜM DE AÇILMASIN

Meslek liselerinde istihdam alanı bulunmayan bölümler açılmaması gerektiğini belirten Dr. Nureddin Erk-Perihan Erk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Ahmet Özer Kaliber, açılan bölümlerin de ilgili sektörden, sanayiden ve teknolojiden kopuk hareket edemeyeceğini vurguladı. Sektörün beklediği yeterliliklere sahip olmadığı için iş bulamayan veya kendi alanında çalışamayan her mezun öğrencinin eğitimciler açısından “bir vebal” olacağını dile getiren Kaliber şöyle dedi: 

“Mesleki eğitimdeki her yanlış, işsizliği ve ekonomiyi doğrudan etkileyeceğinden özellikle meslek lisesi yöneticileri istihdam potansiyeline sahip alanlarda eğitim verilmesini sağlamalı, sürekli firma ziyaretlerinde bulunmalı. Okullarda eğitim-öğretim faaliyetleri sektör beklentilerini karşılayacak seviyeye getirmeli.” 

OKULUN TANITIMI DA ÇOK ÖNEMLİ 

Bu arada okul yönetimi alanın tanıtımı için hayli büyük bir çaba içinde. Henüz çok yeni olan bu alanda özellikle Güneş Enerjisi dalında verdikleri eğitimin içeriği hakkında ortaokul öğrencileri, il içinden ve dışından diğer meslek liseleri ile özel sektör temsilcilerine bilgilendirme çalışmaları yürütüyor. Yine sektör için önemli görülen fuar, konferans ve seminerlere de katılarak hem tanıtımlarını yapıyor, hem bilgi birikimini arttırıyor, hem de sektör ile bağlantılarını güçlendiriyor. SOLAREX 2017 Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojisi Fuarı'na da katılan Türkiye'deki tek meslek lisesi olarak da dikkat çekti. Eurosolar Türkiye tarafından her yıl düzenlenen IRENEC - Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansları da, bu okul öğrencilerinin katıldığı etkinliklerden. Öğrenciler IRENEC’te yerli ve yabancı bilim insanlarıyla sektöre yön veren kurumların seminerlerini, öğretmenleriyle birlikte dinleme imkanını elde ediyorlar. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü