Enerji Günlüğü - (ÖZEL) Güneş, rüzgar, hidroelektrik ve jeotermal enerji santrali yatırımcıları, bu tesislerde üretilen elektriğe verilen fiyat alım garantisinin 2020 yerine 2021 yılının bitiminde sona ermesini istedi.
Kısaca YEKDEM olarak bilinen, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Yatırımları Destekleme Mekanizması uygulamasında sona yaklaşıldıkça, ilgili alt sektörleri nasıl bir geleceğin beklediği soruları giderek daha yüksek sesle dile getiriliyor.
HERKESİN GÖNLÜNDEN GEÇEN:AYNEN DEVAM
Aslında yatırımcıların gönlünde yatan aslan, YEKDEM uygulamasının aynen devam etmesi. Yani jeotermal, güneş, rüzgar, su ve biyokütleden üretilen elektriğe verilen fiyat alım garantilerinin sürdürülmesi isteniliyor. Ancak gerek küresel eğilimler gerekse elektrik üretim talebi ve altyapının geldiği nokta itibariyle ekonomi ve enerji yönetiminin konuya eskisinden çok farklı yaklaşmaya başlaması bu yöndeki bir beklentinin gerçekçilikten uzak görülmesine yol açıyor.
ENERJİ BAKANI FATİH DÖNMEZ’E ORTAK MEKTUP
Bu nedenlerle ilgili sektör temsilcileri ve yatırımcılar taleplerini eskisine oranla daha alçak sesle dile getirme ya da bu konuları kamuya açık etmeden Enerji Bakanlığı ve EPDK başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara yönetimine iletme eğiliminde. Nitekim ilgili alt sektörleri temsil konumundaki dernekler geçtiğimiz günlerde YEKDEM konusunda ortak bir talepte bulundular. Enerji Günlüğü, HESİAD, TÜREB, JESDER, GÜNDER, GENSED, GÜYAD başkanlarının imzasını taşıyan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ulaşan ortak mektubun içeriğine ulaştı.
DENGELER DEĞİŞTİ, PROJELER ASKIDA
İlgili sektörden isimlerin de doğruladığı mektupta, kurulacak güneş, rüzgar, su, jeotermal ve biyokütleye dayalı yeni elektrik santrallerinin YEKDEM uygulamasından yararlanabilmek için 2020 sonundan önce tamamlanması şartının değiştirilmesi talep ediliyor. Söz konusu tarihin 2021 sonu olarak düzenlenmesini isteyen sektör temsilcileri buna gerekçe olarak 2020 tarihinin belirlenmesinden bu yana geçen sürede gerek ülke ekonomisinde gerekse uluslararası piyasalarda dengelerin değişmesini gösterdiler.
DARBE SÜRECİ YATIRIMLARI AKSATTI
Açıklamada 2016 yılındaki darbe girişiminin yanı sıra 2018’de ülke ekonomisine yönelik ülke dışı baskıların, diğer alanlarda olduğu gibi, yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretimine yönelik yatırımları da aksattığı kaydedildi.
BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİŞİN ETKİSİ
Ayrıca Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine geçilmesiyle birlikte yaşanan kurumlardaki yeniden yapılandırma süreçlerinin de yatırımların hayata geçirilme prosedürlerinde yavaşlamaya yol açarak girişimcilere zaman kaybettirdiğine dikkat çekildi.
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü
Kaynaklar bazında YEKDEM destekleri
(Elektrik fiyat alım garantisi)
HES 7.3 cent/kWh
RES 7.3 cent/kWh
JES 10.5 cent/kWh
GES 13.3 cent/kWh
BES 13.3 cent/kWh