Yenilenebilir enerjiye yeni destek modeli yolda

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik destekler, YEKDEM sonrası da devam edecek. Yeni destekleme modeli yakında Bakan Fatih Dönmez...

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik destekler, YEKDEM sonrası da devam edecek. Yeni destekleme modeli yakında Bakan Fatih Dönmez tarafından açıklanacak. 

JESDER tarafından düzenlenen 3. Türkiye Jeotermal Kongresi ve Çalıştayı (GT 2019) Ankara’da yapılıyor. Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Bugün itibariyle jeotermal elektriğinin toplam üretim içindeki payının yaklaşık yüzde 3 olduğunu kaydeden Aydın, “Tüm yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın toplam elektrik üretimi çindeki payı ise yüzde 60” dedi. 

ELEKTRİK TALEBİ 2023'E KADAR YÜZDE 25 ARTACAK

Türkiye’nin elektrik talebinin uzun vadede yıllık bazda yüzde 5-6 arttığına dikkat çeken Murat Zekeriya Aydın, 2018 sonu itibariyle 303 milyar kilovatsaat (kWh) seviyesine ulaşan talebin, hazırladıkları referans senaryoya göre 2023 yılında 376 milyar kWh’yi bulacağını söyledi. Aydın, 2027 yılında ise 437 milyar kWh’lik elektrik talebine ulaşılacağı öngördüklerini de ekledi. 

YENİ SANTRALLERİN YÜZDE 82'Sİ YEK'TEN

Murat Zekeriya Aydın, artan elektrik talebini karşılamak için yerli ve yenilenebilir kaynaklardan maksimum düzeyde yararlanılmasına yönelik, ayakları yere basan, verimlilik de dahil enerji sektöründeki tüm gelişmeleri dikkate alan bir talep senaryosu üzerinde çalıştıklarını anlattı. Aydın, “2027’ye kadar sisteme ilave edilecek 40 bin MW’lik kurulu gücün yüzde 82’si yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı olacak” dedi. 

JEOTERMAL YATIRIMLARINA DESTEK SÜRECEK 

Jeotermal elektrik santrali (JES) yatırımlarının, YEKDEM’in sona ereceği 2020’den sonra da destekleneceğini ifade eden Murat Zekeriya Aydın şöyle konuştu: 

“JES yatırımlarına yönelik desteklerin devamı konusunda herkes hemfikir. Ama bu desteğin nasıl ve hangi seviyede olacağını tartışıyoruz. Çünkü her teşvikin nihai tüketiciye bir maliyeti var. Amaç mümkün olan en kısa sürede, fayda maliyet analizlerini dikkate alarak potansiyelin tamamını hayata geçirmek için yeni bir model ortaya koymak.”

BAKAN DÖNMEZ YAKINDA AÇIKLAYACAK

Murat Zekeriya Aydın, rüzgar, güneş, biyokütle ve jeotermal kaynaklara sunulacak YEKDEM sonrası yeni desteklerin çok uzak olmayan gelecekte açıklanacağı müjdesini verdi. Aydın “Sayın Bakanımız önümüzdeki süreç içerisinde, bu konudaki açıklamayı bizzat kendileri yapacaklar” dedi. Yeni model üzerinde çalışırken dünyadaki uygulamaları, çeşitli ülkelerdeki desteklerin boyutunu ve gelişimini dikkate aldıklarını kaydeden Aydın “Teşvik noktasında herhangi bir tereddüt yok. Ancak boyutu ve nihai tüketici üzerindeki etkilerini de dikkate alan bir yaklaşım önem arz ediyor” ifadesini kullandı. 

KINDAP: JES’TE 2023 HEDEFİ 3000 MW 

JESDER Başkanı Ali Kındap, hem temiz, hem yerli ve hem de yenilenebilir özellikteki jeotermalin Türkiye’nin enerjide arz güvenliği ve enerji ithalatını azaltmaya yönelik politikaları için kritik bir rol oynadığını söyledi. Türkiye’nin 1.347 MWe kurulu güçle, JES yatırımlarında dünya dördüncülüğünü koruduğunu ifade eden Ali Kındap, bu başarının altında, pek çok riski göze alarak özveriyle yatırım yapan girişimcilerle devlet tarafından sağlanan desteklerin yattığını vurguladı. Kındap, Türkiye’nin 2023 yılında 3000 MWe JES kurulu gücü hedefine ancak destek mekanizmalarıyla ulaşabileceğinin altını çizdi.

ŞENTÜRK: YERLİ AKSAMDA DA FIRSAT VAR

JESDER Başkanvekili Ufuk Şentürk, jeotermal kaynakların Türkiye’ye enerjide arz güvenliği, dışa bağımlılığın azaltılması, sürdürülebilir ve yenilikçi prosesler ile yerli ve yeni teknolojilere geçişin sağlanması, istihdam, enerji yoğunluğunun azaltılması açısından pek çok fırsat sunduğunu söyledi. Şentürk, “Jeotermal enerji yatırımlarının bu dönemde daha fazla desteğe ihtiyacı olacak. Yerli aksam ile ilgili daha çok talepkar olacağız” diye konuştu. 

Mehmet KARA