Yazar: LED aydınlatması dönüşümünde mevzuat hazırlıkları yapılıyor

Enerji Günlüğü- Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, sokak aydınlatmasında verimlilik artırıcı bir uygulama olan LED teknolojisi ile aydınlatma...

Enerji Günlüğü- Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, sokak aydınlatmasında verimlilik artırıcı bir uygulama olan LED teknolojisi ile aydınlatma dönüşüm projesinde ilk adımların atıldığını, pilot projelerin gerçekleştirildiğini, mevzuat hazırlıklarının yapıldığını söyledi.

Yazar, 33. Enerji Verimliliği Haftası kapsamında düzenlenen 5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, enerji verimliliğine yatırım yapmanın yerli bir kaynağa yatırım yapmak gibi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin enerji verimliliği potansiyelinin yüksek olduğuna dikkati çeken Yazar, elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyalardan binalardaki yalıtıma, sanayide kullanılan elektrikli motorlardan ulaşıma kadar hemen hemen her sektörde ve her alanda yapılacak bir çok şey olduğunu anlattı.

Türkiye'nin yalnızca imalat, ulaştırma ve konut sektörlerinden toplamda yıllık 16,5 milyon ton petrol eş değeri karşılığı bir enerji tasarruf potansiyeli olduğunun tahmin edildiğini anlatan Yazar, bunun parasal karşılığının 13 milyar Euro olduğunu dile getirdi.

“TÜKETİMİN YÜZDE 14’Ü KADAR TASARRUF EDİLEBİLİR”

Bir anda gerekli tedbirler alınıp, gerekli uygulamalar yapılması halinde her yıl toplam yıllık birincil enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 14'ü kadar bir tasarruf gerçekleştirilebileceğini vurgulayan Yazar, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu tasarruf durduk yerde olmaz. Bunun için tedbirler alınmalı, yatırımlar yapılmalı. Bu yatırımların da toplamının 50 milyar avrolara karşılık gelen bir değeri olduğunu söyleyebiliriz. Bu hedefin bir yansıması olarak strateji belgemizi 2011 yılında sahip olduğumuz enerji yoğunluğunun 2023 itibariyle yüzde 20 düşürülmesi hedeflenmiştir. Sokak aydınlatmasında verimlilik artırıcı bir uygulama olan LED teknolojisi ile aydınlatma dönüşüm projesinde ilk adımlar atılmış, pilot projeler gerçekleştirilmiş, mevzuat hazırlıkları yapılmıştır."