‘Yavuz’ Kıbrıs sularında hidrokarbon aramaları için yola çıktı

Türkiye’nin ikinci sondaj gemisi ‘Yavuz’, petrol ve doğalgaz aramaları için Kıbrıs açıklarına uğurlandı. 

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ikinci sondaj gemisi ‘Yavuz’, petrol ve doğalgaz aramaları için Kıbrıs açıklarına uğurlandı. 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Kıbrıs ve Türkiye karasularında petrol ve doğalgaz aramalarında kullanmak üzere satın aldığı ikinci sondaj gemisi Deepsea Metro1, Kıbrıs sularında sondaj yapmak için yola çıktı. 

Şubat ayında Türkiye’ye ulaşan ve Yavuz adı verilen sondaj gemisi yola çıkmadan önce bir grup basın mensubu tarafından ziyaret edilip incelendi.  Temmuz başı gibi Akdeniz'de görev alması beklenen Yavuz, Türkiye’nin Fatih’ten sonraki ikinci derin deniz sondaj gemisi. Fatih Sondaj Gemisi ile aynı teknik özelliklere sahip olması açısından Fatih’in kardeş gemisi olan Yavuz, dünyada sadece 16 adet olan yüksek kapasitede sondaj gemisinden biri. 

SONDAJ ÇALIŞMASINI 3 AYDA TAMAMLAYACAK

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Magosa Körfezi’nde bulunan Karpaz-1 kuyusunda 3.300 metre sondaj derinliğine ulaşacak olan Yavuz, buradaki çalışmalarını yaklaşık 3 ayda tamamlayacak. 

DÜNYADAKİ 16 GEMİNİN İKİSİ TÜRKİYE’NİN

51.283 groston ağırlığa, 229,6 metre uzunluğa, 36 metre genişliğe ve 103 metre sondaj kulesi uzunluğuna sahip sondaj gemisi 12 bin 200 metre derinliğe kadar sondaj yapabilme kapasitesine sahip. Gemi daha önce Tanzanya, Kenya, Malezya, Filipinler başta olmak üzere farklı ülkelerde görev aldı. Gemide ‘Dynamic Positioning’ sistemi mevcut. 6 metreye kadar olan dalgalarda sondaj sorunsuz devam edebiliyor. Geminin içerisinde ayrıca sinema salonu, spor salonu ve dinlenme odaları ve 4 yataklı mini bir hastane ile tam zamanlı bir doktor mevcut.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Dilovası