Yardım: Türk Akımı fırsatı kaçmasın

Enerji Günlüğü - Eski BOTAŞ genel müdürlerinden Gökhan Yardım, Türkiye'nin serbest bir doğalgaz piyasası hedefi için Türk Akımı'nın hayata...

Enerji Günlüğü - Eski BOTAŞ genel müdürlerinden Gökhan Yardım, Türkiye'nin serbest bir doğalgaz piyasası hedefi için Türk Akımı'nın hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Yardım, güvenoyu almış bir hükümet olmadığı için projenin gecikebileceğini söyledi.

Eski BOTAŞ genel müdürlerinden, Angora Gaz Genel Müdürü Gökhan Yardım, Türkiye, Rusya, Yunanistan ve Avrupa Birliği'nin gündeminde bulunan ve hatta ABD'nin bile bir ucundan müdahale ettiği Türk Akımı Gaz Boru Hattı projesinde gelinen son noktayı Enerji Günlüğü'ne değerlendirdi. "Türk Akımı fırsatını kaçırmamak lazım" diyen Gökhan Yardım şunları söyledi:

"Bu hat üzerinden ilk etapta getirilecek 16 milyar m3'lük doğalgaz, Türkiye'nin enerji güvenliği için çok önemli. Çünkü Türkiye halen Rus doğalgazının 14 milyar m3'lük kısmını Ukrayna üzerinden geliyor. Ama Ukrayna artık güvenilir bir gaz tedarikçisi değil."

ÖZEL SEKTÖR İÇİN KRİTİK


Türkiye'nin doğalgazda liberalleşme ve serbest bir piyasa oluşumunu hedeflediğine dikkat çeken Gökhan Yardım, Türk Akımı'nın bu hedefi hayata geçirmek açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı. Yardım şöyle konuştu:

"Halen Türkiye'nin tükettiği doğalgazın 11 milyar metreküplük kısmı özel sektör eliyle getiriliyor. Özel sektörün ithal ettiği bu gazın 10 milyar m3'ü de Ukrayna üzerinden getiriliyor. Orada bir tıkanma oldu mu özel sektör çok daha fazla olumsuz etkileniyor. Bu da serbest piyasaya geçiş açısından bir tehdit unsuru. Kamudan ziyade, özel sektör açısından Türk Akımı'nın birinci hattının yapılması yaşamsal öneme sahip."

BRÜKSEL-ATİNA ANLAŞMASI ÖNEMLİ

Projeyi stratejik açıdan uygulanabilir bulduğunu ifade eden Gökhan Yardım, "Ben bunu Türkiye açısından hayata geçirilebilir görüyorum ama Türk Akımı'nı AB'ye geçirme konusu ayrı. AB ile Yunanistan arasındaki son uzlaşmanın enerjiyle ilgili ayrıntıları çok önemli. Çünkü AB tarafından Atina'ya birçok şart dayatılıyordu. Daha önce Türk Akımı'nı devam ettirmeme yönünde telkinler de vardı. Bu konuda nasıl anlaşıldı bilemiyorum, orası kritik. Ama Türkiye açısından bu 14 milyar m3 çok önemli. Bunu mutlaka yapmak lazım."

PROJEDE GECİKME OLABİLİR

Türk Akımı'nın ikinci aşamasının hayata geçirilmesinin Türkiye'nin elinde olmadığını vurgulayan Gökhan Yardım, "Ortada AB ve ABD gibi birçok faktör var" dedi. Gökhan Yardım şunları ekledi: "Benim izlenimim, Türk Akımı'nın ilk aşamasında da bir miktar gecikme olacak gibi gözüküyor. Çünkü bu işin kararını verecek, Meclis'ten güvenoyu almış bir hükümet yok. Bu da bir gecikmeye yol açacak..."

Mehmet KARA