Enerji Günlüğü - Birbirine yakın bazı maden sahaları ruhsatlandırılıp, mevcut ruhsatla birleştirilerek madencilik yapılabilecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayınlanan, Maden Bölgelerine ve Ruhsatların Taşınmasına İlişkin Yönetmeliği göre birbirine yakın bazı maden sahaları ruhsatlandırılıp, mevcut ruhsatla birleştirilerek madencilik yapılabilecek.
Birbirine bitişik ya da yakın 1. Grup, 2. Grup (a) ve 4. Grup (b) bendi maden sahalarında tek başına yapılan maden işletme faaliyetleri, çevresel etkileri, şehirleşme, işletme güvenliği, rezervin verimli işletilmesi ve benzeri sebeplerden dolayı oluşturduğu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla yapılacak proje ve planlama çerçevesinde maden bölgesi ilan edilecek. Ayrıca bu ruhsatlar yeni ruhsatla birleştirilerek oluşturulacak maden bölgesinde ortak proje kapsamında maden işletme faaliyetlerinde bulunabilecek.
Maden Kanunu uyarınca, inşatla yol çalışmasında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıllar, tuğla, kiremit kili, çimento kili üretmek için kullanılan kayaçlar 1. Grup madenleri oluştururken, kalsit, dolomit, kalker, granit, andezit, bazalt gibi kayaçlardan agrega, hazır beton ve asfalt yapılarak kullanılan kayaçlar ile 2. Grup a bendi madenleri, turba, linyit, taşkömürü, antrasit, asfaltit, bitümlü şist, bitümlü şeyl, kokolit ve sapropel gibi madenler ise 4. Grup b bendi madenleri kapsamında olacak.
Ayrıca bu sahalarda ortak projelendirme, planlama ve işletme projesiyle maden işletmeciliği yapılabilecek kaynak olması gerekiyor.
Bununla birlikte, ruhsatların birleştirilmesi için ruhsatların birbirine bitişik veya yakın olması nedeniyle açık işletmenin şev açısı (genel meyil açısı) ve basamaklarının tehlike arz etmesi, işletmelerin ruhsat sınırına dayanması nedeniyle işletme projelerinin ayrı uygulanmasının işletme güvenliği açısından risk oluşturması ve verimli işletilememesi gibi hususlar dikkate alınacak.
Enerji Günlüğü