Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Avrupa'da enerjide yaşanan gelişmelerin elektrik fiyatlarının artacağı anlamına geldiğini belirterek, ancak Türkiye'de böyle bir riski yakın zamanda görmediğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, 5. Yenilenebilir Enerji Kongresi ve Sergisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Avrupa'da enerjide yaşanan gelişmelerin elektrik fiyatlarının artacağı anlamına geldiğini belirterek, ancak Türkiye'de böyle bir riski yakın zamanda görmediği öngörüsünde bulundu.
“TÜRKİYE DOĞAL GAZI EN UCUZ ALAN ÜLKE OLMADIĞI HALDE EN UCUZ SATAN ÜLKE”
Türkiye'nin en büyük riskinin döviz fiyatlarıyla aldığı ithal kalemleri lira ile satıyor olmasının yani bankacılık tabiriyle açık pozisyonda olması olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, "Avrupa'da böyle bir şey söz konusu değil, dövizle alıp dövizle satıyorlar. Türkiye buna rağmen özellikle son 10 yıl içerisinde doğal gazı en ucuz alan ülke olmadığı halde en ucuz satan ülkedir. Bu yenilebilir enerjide yapılan yatırımların sonucudur" dedi.
“DÜNYANIN TEMENNİ ETTİKLERİYLE DÜNYANIN GERÇEKLERİNİN AYNI DEĞİL”
Bakan Yıldız, dünyada petrol, doğal gaz ve kömürün enerji tedarikinin yüzde 80'nin oluşturduğunu ve bunun aşağıya çekilmesine çalışıldığını ancak bu oranın yüzde 70-75'lere çekilebileceğinin tahmin edildiğini söyledi. ABD'de yenilebilir enerji kaynaklarıyla ilgili bir seferberlik olmasına karşın hala tedarikinin yüzde 46'sını kömürle sağladığını, Çin'in rüzgardaki atılımına rağmen dünyanın yıllık 7 milyar tonluk kömür tüketiminin yarısını tükettiğine ve her hafta sonu bir kömür santralini devreye aldığına dikkati çeken Yıldız, dünyanın temenni ettikleriyle dünyanın gerçeklerinin aynı olmadığını belirtti.
"ENERJİ POLİTİKALARI ÇEVREYE DUYARLI OLMALI"
Geleceğe çevrenin enerjiden daha fazla alacaklı olduğu bir dünya bırakıldığını vurgulayan Yıldız, "Dünya bugün enerjinin refahını yaşıyor, gelecek kuşaklar ise çevrenin dezavantajlarını yaşayacaklar. Buna mani olmak lazım. Kendimizden çok sevdiğimizi söylediğimiz çocuklarımıza, geleceğimize daha olumsuz bir yapı bırakmak bir paradokstur. O yüzden Türkiye'deki enerji politikalarının çevreye rağmen değil, çevreyle birlikte olması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu. Türkiye'de yenilenebilir enerjinin kullanım oranının yüzde 26 olduğuna işaret eden Yıldız, bunu 2023'te en az yüzde 30'a çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.
“HOYRATÇA İŞ YAPAN MÜTEAHHİTLERİMİZ HES'LERLE ALAKALI POLİTİKALARIMIZI OLUMSUZ ETKİLEDİ”
Bazı HES uygulamalarını eleştiren Yıldız, "Bir kısım hoyratça iş yapan müteahhitlerimizin HES'lerle alakalı politikalarımızı olumsuz etkilediğini söylememiz lazım. Bunlara müsaade etmeyeceğiz. Çevreye, oranın dokusuna uygun bir şekilde tarafımızdan takip edilecekler" diye konuştu. Doğal gaz ithalatını her geçen yıl daha da azaltmayı hedeflediklerini dile getiren Yıldız, bu yıl devreye alınan 5 bin megavatın üzerindeki kurulu gücün yarıdan fazlasının yenilebilir olmasını önemli buldukları söyledi.
ELEKTRİK FİYATLARI NEREYE GİDECEK? MEHMET KARA'NIN YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ