Vietnam’ın kömürden çıkışına finansman desteği

Elektriğinin yarısını kömürden elde eden Vietnam’ın bunu yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ikame etmesini hızlandırmasına yardımcı olmak için Adil Enerji Geçiş Ortaklığı kapsamında 15.5 milyar dolarlık finansman sağlanacak.

Enerji Günlüğü - G7 ülkeleri, Danimarka ve Norveç, Vietnam'a kömürden uzaklaşmasını hızlandırması ve yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştırması için 15.5 milyar dolarlık bir mali paket önerdi.

Vietnam, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefi kapsamında Güney Afrika ve Endonezya'nın ardından Adil Enerji Geçiş Ortaklığı (Just Energy Transition Partnership, JETP) başlattı. G7 ülkeleri ile Danimarka ve Norveç, ülkenin kömürden uzaklaşmasını hızlandırmak ve yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştırmak için Vietnam'a kamu ve özel sektör finansmanının yarı yarıya paylaşıldığı 15.5 milyar dolarlık bir mali paket teklif etti.15.5 milyar dolarlık bu anlaşma ile gelişmiş ülkeler Vietnam'ın 2030 yılında, planlanandan 5 yıl önce emisyonlarını zirveye çıkarmasına ve kömürden elde edilen elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ikame edilmesini hızlandırmasına yardımcı olacak.

FİNANSMANIN NE KADARI HİBE BELLİ DEĞİL

Bu kapsamda, 7.75 milyar dolar kamu sektörü finansmanı ve 7.75 milyar dolar HSBC, Bank of America ve Mizuho gibi bazı GFANZ üyelerinin desteğiyle özel finansman tarafından harekete geçirilecek. Bununla birlikte finansmanın ne kadarının kredi yerine hibe olarak verileceği belirtilmedi.

KÖMÜR PROJELERİ AZALTILACAK

Paket kapsamında Vietnam'ın elektrik sistemi için emisyonları mevcut net sıfır iklim stratejisinden beş yıl önce, 2030 yılında zirveye çıkarılacak. 2030'dan sonra kömürü aşamalı olarak bırakma ve eski kömürlü termik santrallerin kapatılması planlanıyor. Ülkedeki kömür yakıtlı elektrik santrallerinin en yüksek (pik) kurulu kapasitesini 37 bin MW'tan 30,2 bin MW'a (2020'de yaklaşık 21 GW'tan) düşürmek için planlanan kömür projeleri azaltılacak.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİMİ HEDEFİ ARTTIRILACAK

Güney Afrika için geliştirilen yatırım planına benzer şekilde Kasım 2023'e kadar bir Kaynak Seferberliği Planı geliştirilecek ve Ülke rüzgar, güneş, enerji verimliliği, depolama, elektrikli araçlar ve istihdamın yeniden eğitilmesi için yatırım engellerinin ve fırsatlarının belirlenmesine odaklanacak. Böylece Vietnam’ın mevcut durumda rüzgâr, güneş ve hidroelektrik kaynaklarından %36 olan yenilenebilir elektrik üretimi de 2030 yılına kadar %47'ye çıkarılacak.